BESA TIME®

GERÇEK HABERİN SİTESİ

    AB BİR TÜR PROCRUSTES'İN YATAĞI GİBİDİR Dilek YİĞİT

    Kategori: MANŞETLER Tarih: 7-01-2020, 15:23
    AB BİR TÜR PROCRUSTES'İN YATAĞI GİBİDİR Dilek YİĞİT
    AB BİR TÜR PROCRUSTES'İN YATAĞI GİBİDİR
    Doç. Dr. Dilek YİĞİT

    Yunan mitolojisinde Polypemon, Damastes veya Procoptas olarak da adlandırılan, babasının denizlerin ve tüm diğer suların Tanrısı Poisedon olduğuna inanılan Procrustes’in tuhaf bir misafirperverlik anlayışı vardır. Procrustes evinin önünden geçenleri evine çağırır; onlara yemek ikram eder; yemekten sonra da misafirleri yatağında dinlenmeye davet eder. Ancak misafir yataktan kısaysa misafiri vücudu yatağa uyacak şekilde uzatır, misafir yatağa sığmıyor ise misafirin bacaklarını keser; çünkü Procrustes yatağa yatacak olanın yatağa tam olarak uymasını ister. Procrustes neden böyle davranır? Çünkü kendince “mükemmeliyetçidir”.

    Dünyanın ilk ve tek supranasyonel örgütü olan Avrupa Birliği de bir tür Procrustes’dir; gerçi evine davet etmez, “yoldan geçenler” eve kendileri girmek ister; bu açıdan kurban değillerdir; sonları da Procrustes’in hayatını kaybeden kurbanlarına benzemez ama “Procrustes Avrupa Birliği” yatağına aldığının yatağına tam olarak uymasını ister; çekiştirir, uzatır, büker, keser, neticede o yatağa yatan yatağa yatmadan önceki halinde değildir; değiştirilmiştir; değişmiştir.

    AB BİR TÜR PROCRUSTES'İN YATAĞI GİBİDİR Dilek YİĞİT

    “Procrustes Avrupa Birliği” “yatağına yatırdığının” yatağa tam olarak uymasını nasıl sağlar?

    Bu sorunun iki cevabı vardır; birincisi “Procrustes Avrupa Birliği”nin kendi doğasından, karakterinden kaynaklanır. İkinci cevap için “Procrustes Avrupa Birliği”nin tutumundan kaynaklanır.

    Avrupa Birliği’nin doğası, onun uluslararası örgüt değil supranasyonel örgüt olmasıdır; zira üye olanlar egemenlik yetkilerinin bir kısmını Avrupa Birliği’ne devrederler; münhasır olarak Avrupa Birliği’ne ait yetki alanlarında artık egemenlik hakları kalmamıştır; gümrük birliği, rekabet kurallarının oluşturulması, Avro alanındaki üye devletlerin para politikası gibi. Üstelik Birliğin kararları (hukuki tasarruf araçları) “büyük çoğunlukla” oybirliği ile değil oyçokluğu ile alınır; yani karara “evet” demeyen üye devletler de o karara uymak zorundadır. Egemenlik yetkilerinin bir kısmını devreden, kendi iradesine uygun olmasa bile alınan kararlara uymak zorunda olan devlet, artık “Procrustes Avrupa Birliği”nin yatağına yatmadan önceki devlet değildir; yatağa yatmadan önceki yetkilerine sahip değildir, yatakta “Procrustes Avrupa Birliği” tarafından koyulan kurallara uymak durumundadır; uymuyorum diyebilir mi? İsterse der ama cezası ile de yüzleşmek durumdadır.

    İkinci cevap, yani Avrupa Birliği’nin tutumundan kaynaklanan cevap, Avrupa Birliği’nin üyelik kriterleridir. Ekonomik ve siyasi unsurlar içeren Kopenhag kriterleri, aslında “Procrustes Avrupa Birliği”nin içeri almadan, yatağa yatırmadan önce, içeri alacağını yatağa uydurma çabasıdır. Aslında Kopenhag üyelik kriterleri ve Birliğin bu kriterleri değerlendirme konusundaki hassasiyeti (İlerleme Raporlarında gördüğümüz üzere) içeri girip yatağa yatmak isteyene de açık mesajdır; “artık kafana göre davranamazsın!” mesajı…

    AB BİR TÜR PROCRUSTES'İN YATAĞI GİBİDİR Dilek YİĞİT

    Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nden çekilmek istemesi de “Procrustes Avrupa Birliği”nin yatağından çıkmak istemesinden, artık kolunu bacağını istediği gibi uzatmak, kısaltmak istemesinden kaynaklanmaktadır. Brexit’in sloganının” Kontrolü Geri Al/Take Back Control” olması, fazlaca ayrıntıya gerek duymaksızın, Birleşik Krallık’ın bu yataktaki baskıya dayanamadığının işaretidir.

    Avrupa Birliği’nin bir tür Procrustes olması doğru bir şey midir? Bunun “doğrulukla”, “yanlışlıkla” ilgisi yoktur; Avrupa Birliği’nin doğası ile ilgilidir; Avrupa Birliği Procrustes olmayı yanlış bulup doğasını değiştirirse de Avrupa Birliği olmaz; başka bir şey olur.

    Avrupa Birliği’ne üye olmak isteyen devletlerin Avrupa Birliği’nin bir tür Procrustes olduğunu unutmaması gerekir; Procrustes’in yatağına yattıktan sonra şikayet etmenin pek bir anlamı yoktur. Kaynak: Soyledik.com Procrustes'in Yatağı @Dilek Yiğit

    AB BİR TÜR PROCRUSTES'İN YATAĞI GİBİDİR Dilek YİĞİT

    BesaTime.com

    AB’NİN “BALKAN DEVLETLERİ BİRLİĞİ”

    AB’NİN “BALKAN DEVLETLERİ BİRLİĞİ” Merxhan JAKUPİ Türkçe: Sokol BRAHAJ...

    ESKİ MISIR TANRILARI ARNAVUTÇA KONUŞUYORLARDI: ESKİ MISIR'IN TÜM YAZITLARI İÇİN ARNAVUTÇA ANAHTAR DİL

    ESKİ MISIR TANRILARI ARNAVUTÇA KONUŞUYORLARDI: ESKİ MISIR'IN TÜM YAZITLARI İÇİN ARNAVUTÇA ANAHTAR DİL ESKI MISIR YAZITLARI ve TANRI "THOT" ANCAK ARNAVUTÇA İLE AÇIKLANIR Türkçe İçin Derleyen: Genti FANİ...

    ARNAVUT PRİZREN BİRLİĞİ 10 HAZİRAN 1878

    ARNAVUT PRİZREN BİRLİĞİ 10 HAZİRAN 1878 Dünyadaki bütün Arnavutlar için Prizren, en önemli şehirlerin başına gelir. Bu şehirde 10 Haziran 1878 tarihinde Arnavut Prizren Birliği kurulmuştur. Arnavut Prizren Birliği'nin amacı;...

    İngiltere AB çalışanları için, Bin sterlin talep edecek

    İngiltere, AB çalışanları için Bin sterlin talep etmeye hazırlanıyor....

    Kosova lideri, Haradinaj için ABD Fransa'ya seslendi

    Thaçi ve Engel, Fransa’ya Haradinaj’ın serbest bırakılması çağrısında bulundu...

    Yorum ekle
    Lütfen düşüncelerinizi özgünce ifade etmeye çalışın

    Kodu girin:
    Güvenlik Kodu (CAPTCHA)
    Kodu Güncelle



Sitemizi değerlendirin

BESA TIME ►2002’DEN BERİ©◄

İnternet baskısında yer alan tüm metin, resim ve benzeri içeriğin hakları BesaTime©'e aittir. Hiçbir şekilde basılı ya da elektronik bir ortamda kaynak gösterilse bile izin alınmadan kullanılamaz.
İletişim: www.BesaTime.com | besatimenews@gmail.com |
HAKKIMIZDA►
► Besa Time, Özgür Basının, Farklı Düşüncenin ve Basının Etik ve İlkelerine Saygılı internet Portalı’dır. Strateji, Ekonomi, Sosyal, Siyasal, Diplomatik, Kültürel, Sanat, Sportif ve İnsanı İlgilendiren her Alanda; Doğru, Gerçek Ve Tarafsız Haberi, Bilgiyi, Analizi, Araştırmayı ve Raporu İlgilenenlere Doğrudan İletmek Amacındadır.
► Enformasyon ve basın alanında Türkçe, Arnavutça ve İngilizce dillerinde faaliyet gösteren BesaTime bağımsızdır, hiçbir örgüt, parti ya da siyasi hareket ile bağlantısı yoktur, finansını yalnız kurucuları tarafından sağlar. Besa Strategy Düşünce Kuruluşu’nun devamıdır. Genelinde Dünya, Avrupa Birliği ve Balkanlar kapsamında faaliyet göstermektedir. Özelinde ise bölgedeki Arnavutları ile Türkiye’yi ilgilendiren konularda yoğunluk gösterir. BesaTime aynı zamanda Türkiye Arnavut Diaspora ve Lobisi’nin yayın yaptığı portaldır.
►Besa Time, merkezi İzmir, Türkiye'de bulunan bir Arnavut haber, analiz ve stratejik düşünce ağıdır. BesaTime 28 Kasım 2002'de faaliyete geçmiş olup dünya haberlerini objektif bir bakış açısıyla ele almaktadır. Portal'da yayımlanan her yazı, düşüncelerimizle uyumlu olmayabilir, bu nedenden dolayı portalda yayımlanan yazılar için sorumluluk sadece yazara aittir.
► Genel Yayın Yönetmeni: Dr. Sokol Brahaj

Tasarım: CAN ARNAVUT - İletişim: canarnavut@yandex.com