BESA TIME®

GERÇEK HABERİN SİTESİ

    ZELENSKİY ABD'YE: PARANIZ BAĞIŞ DEĞİL, KÜRESEL GÜVENLİK VE DEMOKRASİYE YÖNELİK YAPILMIŞ BİR YATIRIMDIR

    Kategori: MANŞETLER / HABERLER / SİYASİ&EKONOMİ / BÖLGE / DÜNYA / ANALIZLER / RAPORLAR / DUYURLAR Tarih: 23-12-2022, 20:44

    ZELENSKİY ABD'YE: PARANIZ BAĞIŞ DEĞİL, KÜRESEL GÜVENLİK VE DEMOKRASİYE YÖNELİK YAPILMIŞ BİR YATIRIMDIR
    ZELENSKİY ABD'YE: PARANIZ BAĞIŞ DEĞİL, KÜRESEL GÜVENLİK VE DEMOKRASİYE YÖNELİK YAPILMIŞ BİR YATIRIMDIR


    Zelenskiy, ABD Kongresi'nde konuştu; Biden, 'Asla yalnız kalmayacaksınız' dedi
    Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, Washington ziyareti kapsamında ABD Kongresi’nde yaptığı konuşmada, ülkesine yapılan finansal destekler için teşekkür etti ve “Paranız bağış değil. Küresel güvenlik ve demokrasiye yönelik yapılmış bir yatırım” dedi.
    22 Aralık 2022
    Kongre üyeleri kürsüye çıkmadan önce dakikalar boyunca Zelenskiy’i ayakta alkışladı. Ukrayna liderinin konuşması da sık sık alkışlarla bölündü.

    Şubat ayında başlayan Rus işgalinden bu yana Zelenskiy, ilk yurt dışı ziyaretini gerçekleştirmiş oldu. ABD, Ukrayna’ya yönelik yapılan uluslararası yardımlar konusunda öncü rol oynuyor.

    Zelenskiy, Kongre’deki konuşması öncesinde ise ABD Başkanı Joe Biden’la Beyaz Saray’da bir araya geldi. Buradaki görüşmede Biden’a destekleri için teşekkür etti ve bunun için de askeri madalya takdim etti.

    Biden: Asla yalnız kalmayacaksınız
    Oval Ofis’te yapılan görüşmenin ardından iki lider ortak basın toplantısında kameraların karşısına geçti.

    Savaş ne kadar sürerse sürsün Ukrayna’ya desteklerine devam edeceklerini söyleyen Biden, Zelenskiy’e “Asla yalnız kalmayacaksınız” dedi.

    Gerek Demokratların gerekse de Cumhuriyetçilerin, Rusya’yı durdurmanın ne kadar önemli olduğunu kanıksadığını sözlerine ekleyen Biden, “Amerikan halkı, egemenlik ve toprak bütünlüğüne yapılan saldırılara sessiz kalmamız halinde, dünyanın daha kötü sonuçlarla karşı karşıya kalacağını çok iyi biliyor” diye konuştu.

    Beyaz Saray, Zelenskiy'nin ziyareti öncesinde, Ukrayna'ya yaklaşık 2 milyar dolarlık yeni bir askeri yardımda bulunacağını açıkladı.

    Bu yardım pakedine, Ukrayna'nın altyapısını Rus saldırılarına karşı korumasına yardımcı olacak yeni bir Patriot füze sistemi de dahil. Ukraynalı yetkililer uzun süredir Batı'dan daha güçlü hava savunma sistemleri talep ediyordu.

    Basın toplantısında patriot füzeleri için teşekkür eden Zelenskiy, bunun savunma sistemleri için kritik rol oynayacağını söyledi.

    Zelenskiy, Rusya’nın ülkesine yaşattığı acılar ve kendilerine dayatılan savaş sürerken Kremlin’le “adil bir barışın” olamayacağını da ifade etti.

    Biden ise özgür, bağımsız ve müreffeh bir Ukrayna için mevkidaşı ile aynı bakış açısına sahip olduğunu belirtti ve “İkimiz de savaşın sonlanmasını istiyoruz. Putin biraz onurlu olsaydı ve sadece ‘çekilin’ deseydi, savaş bugün bitebilirdi” dedi.

    ABD Başkanı, Ukrayna liderinin Rusya ile barış aramaya hazır olduğunda, bunun savaş alanında sahip olacağı güçlü konumla yapacağını belirtti.

    Zelenskiy, ziyareti esnasında yeşil bir sweatshirt ile bot giydi. Koyu lacivert bir takım elbise giyen Biden ise sarı-lacivert kravat taktı.

    Rusya, son dönemde Ukrayna'nın enerji sektörünü hedef alıyor ve bu da sıfır derecenin altındaki soğuk kış aylarında milyonları karanlığa sürüklüyor.

    Beyaz Saray, Ukrayna askeri birliklerini Patriot sisteminin nasıl kullanılacağı konusunda "üçüncü bir ülkede" eğiteceğini ve bunun "biraz zaman alacağını" söyledi.

    ABD'de şu anda Ukrayna'ya 2023'e kadar 40 milyar dolardan fazla ekstra fon sağlayacak bir yasa tasarısını geçirmek için çalışmalar sürüyor.

    Ocak ayında Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu alacak Cumhuriyetçiler ise Ukrayna için "açık çek" yazmayacakları konusunda uyarıda bulunuyor.

    Ancak Zelenskiy, iki partinin de Ukrayna'ya yönelik desteğini sürdüreceğine inandığını söyledi.

    Çatışmanın başlangıcından bu yana doğrudan askeri desteğe yapılan genel harcamalar açısından ABD, diğer tüm ülkelerden çok daha fazlasını taahhüt etti.

    Zelenskiy, Ukrayna için aylık savunma maliyetinin yaklaşık 5 milyar dolar olduğunu söyledi.

    Kremlin: Ukrayna’ya silah tedariği çatışmanın derinleşmesine yol açar

    Kremlin Sarayı’ndan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’nin ziyaretinin iyi bir sonuç doğurmayacağı ve Rusya’nın Kiev ile barış görüşmelerine başlama imkanı görmediği açıklaması geldi.

    Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov gazetecilere, Batı’dan Ukrayna’ya silah tedariğinin çatışmanın "derinleşmesine" yol açacağını ve Ukrayna’yı daha zor durumda bırakacağını söyleyerek, Kiev’i uyardı.

    Peskov, "Silah arzı devam ediyor ve sağlanan silahlar çeşitleniyor. Bütün bunlar, elbette, çatışmanın şiddetlenmesine yol açar. Bu Ukrayna için pek iyiye işaret değil" dedi.

    Pelosi’nin daveti: Ukrayna halkına övgü

    Basın toplantısının ardından Zelenskiy, konuşma yapmak için Kongre’ye gitti. Burada Ukrayna liderini Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi karşıladı.

    Pelosi, Zelenskiy’i Kongre’de konuşma yapmaya yazdığı bir mektupla davet etmişti. Bu mektup Çarşamba sabahı kamuoyuyla da paylaşıldı. Mektupta Pelosi, Amerika'nın "Ukrayna halkının kahramanlığına hayranlık duyduğunu" söyledi.

    "Putin'in korkunç zulmü karşısında Ukraynalı özgürlük savaşçıları, Rusya'nın acımasız, haksız işgaline karşı savaşarak dünyaya sağlam bir irade ve sarsılmaz bir ruhla ilham verdi.”

    ‘Her şeye rağmen Ukrayna hala yaşıyor’

    Zelenskiy’nin konuşmasında Pelosi ile birlikte ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris de hazır bulundu. Konuşma için Meclis salonuna basın mensupları da kabul edildi.

    Kongre üyeleri, konuşması öncesinde Ukrayna liderini dakikalarca ayakta alkışladı. Duygulandığını belirten Zelenskiy, bunun kendileri için çok büyük bir anlam ifade ettiğini söyledi.

    Kongre’ye teşekkür eden Zelenskiy, bu konuşmanın kendisi için büyük bir onur yaşattığını vurguladı ve “Umarım sözlerim her Amerikalının kalbinde yankılanır” diyerek sözlerine başladı.

    Tüm karamsar tabloya ve eşitsizliklere karşın ülkesinin düşmediğini dile getiren Zelenskiy, “Ukrayna hala yaşıyor ve mücadele ediyor” dedi.

    Zelenskiy, işgalin ilk aşamasını kazandıklarını söyledi ve “Korkumuz yok. Rus tiranlığı üzerimizdeki kontrolünü kaybetti" diye konuştu.

    ABD ile müttefik olduklarını yineleyen Zelenskiy, gelecek yılın savaşta bir dönüm noktası olacağını sözlerine ekledi.

    Ülkesinin asla teslim olmayacağını vurguladı ancak daha fazla silaha ihtiyaç duyduklarını da tekrar hatırlattı:

    "Silahlarımız var. Yeterli mi? Doğrusunu söylemek gerekirse değil. Rus ordusunun tamamen çekilmesi için daha fazla mühimmata ihtiyaç var."

    Ardenler Taarruzu benzetmesi

    44 yaşındaki Ukrayna lideri, Washington ziyareti öncesinde Salı günü gittiği Bahmut’taki durumla ilgili de bilgi verdi.

    Cephedeki askerlerin mücadelesini, Amerikan askerlerinin İkinci Dünya Savaşı’nda Nazilere karşı gerçekleştirdiği Ardenler Taarruzu’na benzetti ve “Cesur Ukrayna askerleri, bu Noel'de Putin'in güçlerine karşı aynısını yapıyor” dedi.

    Aralık 1944’te başlayan Ardenler Taarruzu, bir aydan uzun sürmüş ve her iki taraftan da 90 binden fazla askerin ölümüyle sonuçlanmıştı.

    *
    ZELENSKİY ABD'YE: PARANIZ BAĞIŞ DEĞİL, KÜRESEL GÜVENLİK VE DEMOKRASİYE YÖNELİK YAPILMIŞ BİR YATIRIMDIR
    *

    'Ukrayna halkı Noel'i mum ışığında kutlayacak'
    Zelenskiy, Kongre üyelerine ülkesine yapılacak olan yeni finansman desteği için de teşekkür etti. Bu paranın bir bağış olmadığını, gelecekte inşa edilecek güçlü bir demokrasi için yapılmış yatırım olduğunu söyledi.

    Rus güçlerinin, Ukrayna genelinde enerji alt yapılarını hedef aldığının altını çizen Zelenskiy, bu nedenle halkının Noel’i mum ışığı altında kutlayacağını dile getirdi.

    Zelenskiy, konuşmasının sonunda, cephedeki askerler tarafından imzalanmış bir Ukrayna bayrağını Pelosi ve Harris’e hediye etti.

    Eski bir komedyen olan Zelenskiy'nin Biden ile yaptığı ortak basın toplantısında esprili anlar da yaşandı.

    "Patriot füzelerinin kurulmasının ardından ne olacak?" diye soran Zelenskiy, "Biden'dan daha fazla patriot istemek için yeni mesajlar göndereceğiz" dedi.

    Toplantıyı takip edenlerin gülmelerine neden olan sözlerinin ardındansa sözlerini İngilizce olarak, "Kusura bakmayın savaştayız" diye sürdürdü.

    Biden da gülerek, "Üzerinde çalışıyoruz" diye mevkidaşına cevap verdi. BBC

    -------

    Rusya: Zelenskiy’nin Washington ziyareti ABD ve Ukrayna’nın barış istemediğini gösteriyor

    23 Aralık 2022, 04:23 +03
    Güncelleme 23 Aralık 2022, 09:53 +03
    Kremlin, Ukrayna Cumhurbbaşkanı Volodimir Zelenskiy’nin Washington ziyaretini sert şekilde eleştirdi ve ABD’yi Rusya'yla "dolaylı olarak savaşmakla" suçladı.

    ABD Başkanı Joe Biden, Zelenskiy’nin bu ziyaretinde Ukrayna’ya hava savunma sistemini güçlendirecek Patriot füzelerinin de içerisinde bulunduğu 1 milyar 850 milyon dolarlık destek taahhüdünde bulundu. Yardım, Ukrayna lideri tarafından memnuniyetle karşılandı.

    Ancak Rusya’nın ABD Büyükelçisi Anatoly Antonov, "provoke edici eylemler” olarak tanımladığı gelişmelerin ciddi sonuçları olan bir tırmanışa yol açacağını söyledi.

    Rus devlet medyasına konuşan Antonov, Moskova’nın “her düzeyde sağduyuya başvurmaya çalıştığını” belirtti ancak Patriot füze sistemini Kiev'e teslim etme konuşmasının ise “derin bir rahatsızlık” yarattığını söyledi.

    Oldukça gelişmiş bir teknolojiye sahip Patriot füzeleri, etkili ve pahalı bir savunma sistemi. Beyaz Saray ise “Patriotların Rusya’nın Ukrayna’da kritik altyapı tesislerini hedef alan barbarca saldırılarına karşı savunmaya yardımcı olacağını” söyledi.

    Moskova, Zelenskiy’nin ABD ziyaretinde hiçbir barış çağrısı yapılmadığının altını çizerken, Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov bunu ABD'nin Rusya ile "vekalet savaşı yürüttüğünün" kanıtı olarak gördüklerini söyledi.

    Peskov, Patriot füzelerinin Rusya’nın amacına ulaşmasının engellemeyeceğini de sözlerine ekledi.

    Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova da, “Washington’daki görüşmeler ABD ve Ukrayna’nın barış aramadığını gösterdi. Onlar sadece savaşı sürdürme niyetindeler” dedi.

    Rus basınında çıkan bazı haberlerde ise Zelenskiy ile alay edildi. Rus devlet televizyonu Kanal 1, Zelenskiy'i "para dilenen bir striptizciyle" kıyasladı. Kanaldaki haberlerde Ukrayna lideri bir tuvalet fırçası olarak resmedildi.

    İşgalin başlamasından bu yana ilk kez bir yurt dışı ziyareti gerçekleştiren Zelenskiy, ABD Kongresi’nde yaptığı konuşmada ülkesinin hala ayakta olduğunu ve mücadele ettiğini, Rusya’ya karşı asla teslim olmayacağını dile getirdi.

    Kongre üyeleri, Zelenskiy’nin konuşmasını sık sık ayakta alkışladı.

    ABD, Ukrayna’ya yönelik 1 milyar 850 milyon dolarlık askeri yardım paketini açıklarken, 45 milyar dolarlık başka bir ABD acil durum paketi de Senato’nun önünde.

    Zelenskiy, bu ilave finansmanın kabul edilmesini umduğunu söyledi.

    Ancak Ocak ayında Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu alacak Cumhuriyetçiler ise Ukrayna için "açık çek yazmayacakları" konusunda uyarıda bulunuyor.

    Kasım ayında yapılan bir ankete göre, Cumhuriyetçi seçmenin yarısından biraz fazlası Ukrayna’ya desteği savunuyor. Bu oran Mart ayında yüzde 80 seviyelerindeydi.

    Ancak ABD Başkanı Biden, savaş sürdüğü müddetçe Ukrayna’ya yapılacak desteğin de devam edeceğini söyledi.

    Polonya’nın Rzeszow kentinden ABD Hava Kuvvetleri’ne bağlı bir jetle Washington’a giden Zelenskiy de hem Cumhuriyetçi hem de Demokrat partinin de Ukrayna'ya yönelik desteğini sürdüreceğine inandığını söyledi.

    Zelenskiy’nin Kongre’de yaptığı konuşma Kongre üyelerinin ayakta alkışlamasıyla tam 18 kez bölündü. Bazı Cumhuriyetçi Kongre üyeleri ise konuşmayı alkışlamadı.

    İngilizce yaptığı konuşmasında Ukrayna lideri, ülkesinin her şeye rağmen ayakta olduğunu ve gelecek yılın savaşta bir dönüm noktası olacağını savundu.

    Cephedeki askerlerin mücadelesini, Amerikan askerlerinin İkinci Dünya Savaşı’nda Nazilere karşı gerçekleştirdiği Ardenler Taarruzu’na benzetti ve “Cesur Ukrayna askerleri, bu Noel'de Putin'in güçlerine karşı aynısını yapıyor” dedi.

    Zelenskiy, konuşmasının sonunda, cephedeki askerler tarafından imzalanmış bir Ukrayna bayrağını Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris’e hediye etti. BBC

    ZELENSKİY ABD'YE: PARANIZ BAĞIŞ DEĞİL, KÜRESEL GÜVENLİK VE DEMOKRASİYE YÖNELİK YAPILMIŞ BİR YATIRIMDIR

    AB-BATI BALKANLAR ZİRVESİ TİRAN DEKLARASYONU, 6 ARALIK 2022

    AB-BATI BALKANLAR ZİRVESİ TİRAN DEKLARASYONU, 6 ARALIK 2022...

    HOLLANDA VE TÜRKİYE: İLİŞKİLERİMİZİ GELİŞTİRMEK İÇİN ORTAK İRADEYE SAHİBİZ

    HOLLANDA VE TÜRKİYE: İLİŞKİLERİMİZİ GELİŞTİRMEK İÇİN ORTAK İRADEYE SAHİBİZ Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı...

    RUSYA'YA YAPTIRIMLAR GERİ TEPEBİLİR

    RUSYA'YA YAPTIRIMLAR GERİ TEPEBİLİR ABD'NİN RUSYA'NIN DÖVİZ REZERVLERİNİ BLOKE ETMESİ ÇİN, SUUDİ ARABİSTAN VE DİĞERLERİNİN ABD'DEKİ BORÇ STOKLARINI BOŞALTMASINA NEDEN OLABİLİR By William Pesek AsiaTimes Türkçe Sokol Brahaj...

    PUTİN'İN UKRAYNA SAVAŞI SIRPLARA DA BÖLGEDE AYNISINI YAPMAKTA CESARET VERİYOR │Lale ELMACIOĞLU

    PUTİN'İN UKRAYNA SAVAŞI SIRPLARA DA BÖLGEDE AYNISINI YAPMAKTA CESARET VERİYOR Rusya-Ukrayna krizinin Balkanlar'a sıçrama riski büyüyor... "Putin'in Ukrayna saldırısı milliyetçi Sırplara cesaret verir" Doç. Dr. Fatih Fuat Tuncer,...

    BLİNKEN: MOSKOVA ASKERİ GERİLİMİ TIRMANDIRIRSA, RUSYA'YA AĞIR BEDEL ÖDETMEYE HAZIRIZ

    BLİNKEN: MOSKOVA ASKERİ GERİLİMİ TIRMANDIRIRSA, RUSYA'YA AĞIR BEDEL ÖDETMEYE HAZIRIZ ABD Dışişleri Bakanı Blinken, euronews muhabiri Efi Koutsokosta ile yaptığı röportajda "Moskova askeri gerilimi tırmandırırsa, Rusya'ya ağır...

    Yorum ekle
    Lütfen düşüncelerinizi özgünce ifade etmeye çalışın

    Kodu girin:
    Güvenlik Kodu (CAPTCHA)
    Kodu Güncelle



Sitemizi değerlendirin

BESA TIME ►2002’DEN BERİ©◄

İnternet baskısında yer alan tüm metin, resim ve benzeri içeriğin hakları BesaTime©'e aittir. Hiçbir şekilde basılı ya da elektronik bir ortamda kaynak gösterilse bile izin alınmadan kullanılamaz.
İletişim: www.BesaTime.com | besatimenews@gmail.com |
HAKKIMIZDA►
► Besa Time, Özgür Basının, Farklı Düşüncenin ve Basının Etik ve İlkelerine Saygılı internet Portalı’dır. Strateji, Ekonomi, Sosyal, Siyasal, Diplomatik, Kültürel, Sanat, Sportif ve İnsanı İlgilendiren her Alanda; Doğru, Gerçek Ve Tarafsız Haberi, Bilgiyi, Analizi, Araştırmayı ve Raporu İlgilenenlere Doğrudan İletmek Amacındadır.
► Enformasyon ve basın alanında Türkçe, Arnavutça ve İngilizce dillerinde faaliyet gösteren BesaTime bağımsızdır, hiçbir örgüt, parti ya da siyasi hareket ile bağlantısı yoktur, finansını yalnız kurucuları tarafından sağlar. Besa Strategy Düşünce Kuruluşu’nun devamıdır. Genelinde Dünya, Avrupa Birliği ve Balkanlar kapsamında faaliyet göstermektedir. Özelinde ise bölgedeki Arnavutları ile Türkiye’yi ilgilendiren konularda yoğunluk gösterir. BesaTime aynı zamanda Türkiye Arnavut Diaspora ve Lobisi’nin yayın yaptığı portaldır.
►Besa Time, merkezi İzmir, Türkiye'de bulunan bir Arnavut haber, analiz ve stratejik düşünce ağıdır. BesaTime 28 Kasım 2002'de faaliyete geçmiş olup dünya haberlerini objektif bir bakış açısıyla ele almaktadır. Portal'da yayımlanan her yazı, düşüncelerimizle uyumlu olmayabilir, bu nedenden dolayı portalda yayımlanan yazılar için sorumluluk sadece yazara aittir.
► Genel Yayın Yönetmeni: Dr. Sokol Brahaj

Tasarım: CAN ARNAVUT - İletişim: canarnavut@yandex.com