BESA TIME®

GERÇEK HABERİN SİTESİ

    AB-BATI BALKANLAR ZİRVESİ TİRAN DEKLARASYONU, 6 ARALIK 2022

    Kategori: MANŞETLER / HABERLER / SİYASİ&EKONOMİ / BÖLGE / DÜNYA / ANALIZLER / RAPORLAR / DUYURLAR Tarih: 9-12-2022, 23:29
    AB-BATI BALKANLAR ZİRVESİ TİRAN DEKLARASYONU, 6 ARALIK 2022

    AB-BATI BALKANLAR ZİRVESİ TİRAN DEKLARASYONU, 6 ARALIK 2022

    "
    AB'nin, AB sınırları dışına çıkıp zirve düzenlemesi bir ilktir. Bu, Batı Balkanlar'da ve özellikle Arnavutluk'ta gerçekleşiyor. Her şeyden önce bunu, Batı Balkanlar'ın Avrupa Birliği'ne ihtiyacı olduğu gibi AB'nin de Batı Balkanlar'a ihtiyacı olduğu bilincinin olağanüstü bir işareti olarak görüyorum
    ".

    *
    AB-BATI BALKANLAR ZİRVESİ TİRAN DEKLARASYONU, 6 ARALIK 2022
    *
    İngilizce: TIRANA DECLARATION: EU-WESTERN BALKANS SUMMIT, 6 DECEMBER 2022

    Arnavutça: DEKLARATA E SAMITIT BE-BALLKANI PERËNDIMOR, TIRANË 6 DHJETOR 2022


    Arnavutluk'un başkenti Tiran'da 6 Aralıkta, günübirlik düzenlenen AB-Batı Balkanlar Zirvesi katılımcıların memnun kaldığı bir zirve oldu. Tarafların birbirine ihtiyacı olduğunu belirtildiği ve Batı Balkanlar AB'ye dahil edilmeden bölgede istikrarın olmayacağı altı çizildi, AB liderlerinin ortak bildirisinde Sırbistan'ın bu ortak zirve bildirisini imzalamamasının Batı Balkanlarda Rusya'nın Avrupa'nın evinde ne kadar etkili olduğu açık örneği olduğu vurgulandı.

    Tiran'daki "Pallati i Kongreseve (Kongreler Sarayı)nda düzenlenen zirvenin ardından AB Konseyi Başkanı Charles Michel, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve ev sahibi olarak Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ortak basın toplantısı düzenlediler.

    Ev sahibi başbakan Edi Rama, yaptığı açıklamada, zirveyi, "Arnavutluk'un bölgede barış, istikrar ve işbirliğinin kararlı, dirençli bir unsuru olarak oynadığı rolün takdir edilmesi" olarak gördüğünü söyledi.

    Zirvenin, büyük bir tarihsel boyutu olduğuna işaret eden ev sahibi başbakan, "AB'nin, AB sınırları dışına çıkıp zirve düzenlemesi bir ilktir. Bu, Batı Balkanlar'da ve özellikle Arnavutluk'ta gerçekleşiyor. Her şeyden önce bunu, Batı Balkanlar'ın Avrupa Birliği'ne ihtiyacı olduğu gibi AB'nin de Batı Balkanlar'a ihtiyacı olduğu bilincinin olağanüstü bir işareti olarak görüyorum."...
    "Bu bölge, daha fazla enerji kaynağı inşa etmek ve kendisini Rus etkisinden giderek daha fazla uzaklaştırmak adına bu yolculuğa dahil olacaktır. AB'nin bizim için burada olduğu mesajını bölgedeki tüm insanlara, özellikle de Arnavut halkına iletme zamanının geldiğine inanmak istiyorum." ifadelerini kullandı.

    Arnavutluk'un ev sahipliğinde düzenlenen zirvede, "Ukrayna'ya karşı Rus saldırganlığının sonuçları, dış müdahalelere karşı güvenliğin güçlendirilmesi, göçten kaynaklanan sorunlarla mücadele ile terör ve organize suçlarla mücadele" gibi konular ele alındı. Bloomberght

    *
    AB-BATI BALKANLAR ZİRVESİ TİRAN DEKLARASYONU, 6 ARALIK 2022
    *
    AB-Batı Balkanlar Zirvesi'nde Rusya'ya karşı hazırlanan ortak bildiriye Sırbistan imza atmadı


    Arnavutluk'un başkenti Tiran'da gerçekleştirilen AB-Batı Balkanlar Zirvesi'nde Rusya'nın Ukrayna'daki işgalinin olumsuz etkileriyle birlikte mücadeleye ilişkin olarak hazırlanan ve bölge ülkelerini Rusya'ya yaptırımlar konusunda AB dış politikasına tamamıyla uyum sağlama çağrısı yapılan bildiriye Sırbistan imza atmadı.

    Basın toplantısında konuşan Von der Leyen, AB'nin bölgeye olan desteğine dikkat çekerek zirvenin organizasyonundan dolayı Arnavutluk'a teşekkür etti. Von der Leyen, Avrupa Birliği'nin sadece Ukrayna'daki savaşın neticeleri ile değil aynı zamanda savaşın enerji sektöründe ortaya çıkardığı sorunlarla da yüzleşmek istediğini söyledi. AB'nin enerji krizine karşı Batı Balkanlar'a 1 milyar euro tahsis edeceğini duyuran von der Leyen, bunun yarısının ailelere yardım, diğer yarısının ise enerji altyapısının güçlendirilmesi için kullanılmasının planlandığını açıkladı.

    Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Michel, Batı Balkan ülkelerine enerji krizi nedeniyle AB tarafından sağlanan finansal yardımların, birliğin bölgeye olan bağlılığını ortaya koyduğunu söyledi. Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ise, zirvede gençlere yönelik çok sayıda projenin görüşüldüğünü açıkladı. Gerekli prosedürlerin ardından Arnavutluk vatandaşı öğrencilerin kendi ülkelerini terk etmeden dijital ortamda Avrupa'nın en iyi üniversitelerinde eğitim görme olanağına kavuşacaklarını duyuran Rama, Avrupa'nın en saygın üniversitelerinden birinin Tiran'da bir kampüs açması için Avrupalı liderlerin desteğini aldığını söyledi.

    Zirvenin sonunda Rusya'nın Ukrayna'daki işgalinin olumsuz etkileriyle birlikte mücadeleye ilişkin olarak hazırlanan ve bölge ülkelerini Rusya'ya yaptırımlar konusunda AB dış politikasına tamamıyla uyum sağlama çağrısı yapılan bildiriye Sırbistan imza atmadı.

    Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rusya'ya yaptırımlar konusunda AB ve Sırbistan arasında mutabakat bulunmadığını söyledi. Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile bu konuda bir görüşme gerçekleştirdiğini açıklayan Scholz, AB'nin birliğe katılmayı arzulayan Sırbistan'dan bu konuda açık beklentileri olduğunu ifade etti.Dondakika

    SIRBİSTAN’IN AB LİDERLERİNDEN ÜLTİMATOM ALDIĞI İDDİASI

    Sırbistan basını ise Vucic’in Tiran’da AB liderlerinden Kosova ile çözüm konusunda ültimatom aldığı iddiasını paylaştı. Sırbistan’da yayınlanan Danas gazetesi, diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberde AB liderlerinin Vucic’e Kosova probleminin çözümüne ilişkin Fransız-Alman teklifini kabul etmesi için birkaç hafta süre tanıdığını iddia etti. Hürriyet

    Avrupa Birliği, Kosova ve Sırbistan arasındaki ilişkileri açık bir yol haritasıyla normalleştirmek için yeni bir taslak hazırladı.

    AB-Batı Balkanlar zirvesi sırasında isminin açıklanmaması koşuluyla Reuters'e konuşan bir AB diplomatı taslağın her iki tarafa da pazartesi günü gönderildiğini belirtti. Diplomat tarafların en geç bir yıl içerisinde nihai bir anlaşmaya varmasını beklediklerini vurguladı.

    Taslakla şu anki durumdan çok daha ileriye bir adım atılacağını belirten diplomat "Bu tam olarak bir tanıma değil ama ilişkilerin tamamen normalleşmesi anlamına gelecek," ifadelerini kullandı.

    2013 yılında Belgrad ve Priştine Avrupa Birliği sponsorluğunda varolan sorunları diyalog yoluyla çözme sözü verdi ama o günden bu yana çok az mesafe kat edilebildi. Kosova ile anlaşma, Sırbistan'ın AB üyeliği için en önemli önkoşullardan biri.

    Taslağın her iki tarafla yapılan görüşmeler sonrası hazırlandığını vurgulayan diplomat öneride atılacak adımların bir takvime bağladığı ek de bulunduğunu belirtti.

    Zirve sırasında Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani-Sadriu ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic AB destekli diyalog sürecine bağlı olduklarını teyit etti.

    AB Belgrad-Priştine Diyaloğu Temsilcisi Lajcak: "Bu ivmeyi kullanmalıyız"

    AB Belgrad-Priştine Diyaloğu Özel Temsilcisi Miroslav Lajcak, Sırbistan ile Kosova arasındaki ilişkilerin normalleşmesi için çalıştıklarını ve kaybedecek zaman olmadığını belirterek "Baskı söz konusu değil ancak bu ivmeyi kullanmalıyız." dedi.

    Kosova Başbakanı Albin Kurti, başkent Priştine'de AB Belgrad-Priştine Diyaloğu Özel Temsilcisi Miroslav Lajcak ile bir araya geldi.

    Lajcak, Kosova hükümet binasında yaklaşık yarım saat süren görüşmenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

    Sırbistan ile Kosova arasında 23 Kasım’da varılan anlaşma sonrasında “artık konuyu tartışabileceklerini” kaydeden Lajcak, "İlişkilerin normalleşmesiyle ilgili konuları ele almak için bir toplantı konusunda çalışıyoruz. Bu toplantının haftalar içerisinde gerçekleşmesini istiyoruz." dedi.

    Lajcak, kaybedecek zaman olmadığını belirterek "Baskı söz konusu değil ancak bu ivmeyi kullanmalıyız." diye konuştu.

    Kosova’daki Sırp yetkililerin ülkedeki Sırp çoğunluklu kuzey belediyelerinden çekilmeleri çağrısının vatandaşlar için iyi olmadığını ifade eden Lajcak, polis memurlarının işlerine dönmelerini ve yargı sisteminin normal işleyişinin sağlanmasını istediğini söyledi.

    Lajcak, "son tarih veren" bir kişi olmadığını ancak mart ayında tarafların nihai anlaşmaya ne kadar vardıklarının gözden geçirileceğini, bunun Kosova ile Sırbistan’ın taahhüt ve çalışmalarına bağlı olduğunu sözlerine ekledi.

    Özel Temsilci Lajcak, dün Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile bir araya gelmişti.​​​​​ Euronews

    *
    AB-BATI BALKANLAR ZİRVESİ TİRAN DEKLARASYONU, 6 ARALIK 2022

    MACRON'UN "AVRUPA SİYASİ TOPLULUĞU” PROJESİ VE TÜRKİYE İÇİN ANLAMI

    MACRON'UN "AVRUPA SİYASİ TOPLULUĞU” PROJESİ VE TÜRKİYE İÇİN ANLAMI...

    VUÇİÇ, PUTİN'İN AVRUPA'DAKİ EN SAMİMİ MÜTTEFİKİDİR

    VUÇİÇ, PUTİN'İN AVRUPA'DAKİ EN SAMİMİ MÜTTEFİKİDİR...

    PUTİN'İN UKRAYNA SAVAŞI SIRPLARA DA BÖLGEDE AYNISINI YAPMAKTA CESARET VERİYOR │Lale ELMACIOĞLU

    PUTİN'İN UKRAYNA SAVAŞI SIRPLARA DA BÖLGEDE AYNISINI YAPMAKTA CESARET VERİYOR Rusya-Ukrayna krizinin Balkanlar'a sıçrama riski büyüyor... "Putin'in Ukrayna saldırısı milliyetçi Sırplara cesaret verir" Doç. Dr. Fatih Fuat Tuncer,...

    ABD VE RUSYA'NIN UKRAYNA'DAKİ BİLEK GÜREŞİNİN FATURASI, BALKAN ÜLKELERİNE ÇIKABİLİR │ Adem DEMİR

    ABD VE RUSYA'NIN UKRAYNA'DAKİ BİLEK GÜREŞİNİN FATURASI, BALKAN ÜLKELERİNE ÇIKABİLİR "Balkanlar, her an savaşın patlak vereceği bir bölgedir" Adem Demir │ Independent TR...

    Arnavut Kosova’yı Devlet Olarak Kabul Etmek Zorundalar Sırplar

    Arnavut Kosova’yı Devlet Olarak Kabul Etmek Zorundalar Sırplar...

    Yorum ekle
    Lütfen düşüncelerinizi özgünce ifade etmeye çalışın

    Kodu girin:
    Güvenlik Kodu (CAPTCHA)
    Kodu Güncelle



Sitemizi değerlendirin

BESA TIME ►2002’DEN BERİ©◄

İnternet baskısında yer alan tüm metin, resim ve benzeri içeriğin hakları BesaTime©'e aittir. Hiçbir şekilde basılı ya da elektronik bir ortamda kaynak gösterilse bile izin alınmadan kullanılamaz.
İletişim: www.BesaTime.com | besatimenews@gmail.com |
HAKKIMIZDA►
► Besa Time, Özgür Basının, Farklı Düşüncenin ve Basının Etik ve İlkelerine Saygılı internet Portalı’dır. Strateji, Ekonomi, Sosyal, Siyasal, Diplomatik, Kültürel, Sanat, Sportif ve İnsanı İlgilendiren her Alanda; Doğru, Gerçek Ve Tarafsız Haberi, Bilgiyi, Analizi, Araştırmayı ve Raporu İlgilenenlere Doğrudan İletmek Amacındadır.
► Enformasyon ve basın alanında Türkçe, Arnavutça ve İngilizce dillerinde faaliyet gösteren BesaTime bağımsızdır, hiçbir örgüt, parti ya da siyasi hareket ile bağlantısı yoktur, finansını yalnız kurucuları tarafından sağlar. Besa Strategy Düşünce Kuruluşu’nun devamıdır. Genelinde Dünya, Avrupa Birliği ve Balkanlar kapsamında faaliyet göstermektedir. Özelinde ise bölgedeki Arnavutları ile Türkiye’yi ilgilendiren konularda yoğunluk gösterir. BesaTime aynı zamanda Türkiye Arnavut Diaspora ve Lobisi’nin yayın yaptığı portaldır.
►Besa Time, merkezi İzmir, Türkiye'de bulunan bir Arnavut haber, analiz ve stratejik düşünce ağıdır. BesaTime 28 Kasım 2002'de faaliyete geçmiş olup dünya haberlerini objektif bir bakış açısıyla ele almaktadır. Portal'da yayımlanan her yazı, düşüncelerimizle uyumlu olmayabilir, bu nedenden dolayı portalda yayımlanan yazılar için sorumluluk sadece yazara aittir.
► Genel Yayın Yönetmeni: Dr. Sokol Brahaj

Tasarım: CAN ARNAVUT - İletişim: canarnavut@yandex.com