BESA TIME®

GERÇEK HABERİN SİTESİ

    GUTERRES: RUSYA TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI'NDAN ÇEKİLDİ, MİLYONLARCA KİŞİ BEDEL ÖDEYECEK

    Kategori: MANŞETLER / HABERLER / SİYASİ&EKONOMİ / BÖLGE / DÜNYA Tarih: 18-07-2023, 17:02

    GUTERRES: RUSYA TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI'NDAN ÇEKİLDİ, MİLYONLARCA KİŞİ BEDEL ÖDEYECEK
    GUTERRES: RUSYA TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI'NDAN ÇEKİLDİ, MİLYONLARCA KİŞİ BEDEL ÖDEYECEK

    Rusya, geçen yıl Türkiye ve Birleşmiş Milletler'in (BM) arabuluculuğunda imzalanan, Ukrayna limanlarında mahsur kalan milyonlarca ton tahılın dünyaya ulaştırılmasını sağlayan Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan çekildiğini açıkladı. Rusya Dışişleri Bakanlığı da, anlaşmanın sona ereceği TSİ 24.00'den sonra Karadeniz'de seyrüsefer açısından verilen güvenlik garantilerinin geçersiz olacağını açıkladı.

    Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, "Anlaşma bugün itibarıyla artık yoktur" dedi. Peskov, mevcut şartlarda anlaşmaya katılımlarını durdurduklarını, gerekli koşullar sağlanırsa anlaşmaya geri döneceklerini söyledi.

    Rusya kararını Türkiye, Ukrayna ve BM'ye bildirdi.

    BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Rusya'nın kararının dünyanın dört bir yanında ihtiyaç sahiplerine darbe indireceğini" söyledi.

    Guterres, "Yüz milyonlarca kişi açlıkla karşı karşıya. Tüketiciler küresel düzeyde geçim sıkıntısı kriziyle yüz yüze. Milyonlarca kişi, Rusya'nın bu kararının bedelini ödeyecek" dedi. BBC

    -----

    RUSYA, TÜRKİYE ARABULUCULUĞUNDA VARILAN 'TAHIL ANLAŞMASINI' SONLANDIRDI

    Rusya, Ukrayna tahılının ihracının önünü açan Tahıl Koridoru Anlaşmasını sonlandırdığını duyurdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya lideri Putin ile 'anlaşmanın uzatılması' için görüşeceğini söyledi.

    Rusya, Ukrayna tahılının ihracının önünü açan Tahıl Koridoru Anlaşmasını sonlandırdığını duyurdu.

    Kremlin, Rusya'nın taleplerinin karşılanması durumunda tekrar anlaşmaya döneceklerini bildirdi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, "Karadeniz anlaşmasının Rusya ile ilgili kısmı uygulandığında, Rusya derhal anlaşmanın uygulanmasına geri dönecektir" dedi.

    Rusya, anlaşmanın bittiğini Ukrayna'ya Belarus'taki büyükelçisi aracılığıyla bildirdi.

    Moskova'nın Belarus Büyükelçisi Boris Gryzlov, elçilikten Ukrayna'ya diplomatik kanallar aracılığıyla bir nota gönderildiğini ve anlaşmanın 18 Temmuz'dan itibaren feshedileceğini söyledi.

    Almanya, Moskova'ya anlaşmanın uzatılması çağrısında bulundu.

    Erdoğan: Putin ile görüşeceğim
    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, anlaşmanın devamı için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşeceğini söyledi.

    Körfez turu öncesinde açıklama yapan Erdoğan, "Bugün yapılan açıklamaya rağmen Rusya Devlet Başkanı dostum Putin'in insani köprünün devamını istediğine inanıyorum." dedi.

    Bu konuda diplomatik girişimleri yoğunlaştırdıklarını belirten Erdoğan, "Dışişleri Bakanım, muhatabıyla görüşmelerini yapacak. Seyahatten döner dönmez Sayın Putin'le görüşme yapacağım. Ağustos ayında bir araya geldiğimizde tüm bu gelişmeleri ele alacağız." diye konuştu.

    Türkiye'nin arabuluculuğunda varılan anlaşmanın süresi bu gece yarısı itibari ile sona eriyor.

    Anlaşma kapsamında Ukrayna tarafından yaklaşık 33 milyon ton mısır, buğday ve diğer tahıl türleri yurt dışına ihraç edildi.

    Ukrayna ve Rusya dünyanın en büyük tahıl ihracatçıları arasında yer alıyor.

    Rusya'nın eleştirisi
    Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nın ülkesiyle ilgili kısmının uygulanmadığını belirten Rusya, yoksul ülkelere yeterince tahıl ulaşmadığı eleştirisi yapıyor.

    Türkiye'nin arabuluculuğunda geçtiğimiz yıl imzalanan Tahıl Koridoru Anlaşması ile eş zamanlı olarak Batı'nın yaptırım uyguladığı Rusya'dan gelen gıda ve gübrenin geçişi kolaylaştırıldı.

    Moskova yönetimi, nakliye ve sigorta konusundaki kısıtlamaların, küresel gıda zinciri için de kritik öneme sahip gıda ve gübre ihracatını engellediğini savunuyor. Ancak analistler ve ihracat verilerine göre, Rusya, rekor miktarda buğday sevk etti ve gübre akışı da devam etti.

    Anlaşma geçtiğimiz mayıs ayında 60 günlüğüne yenilendi. Ancak son aylarda, sevk edilen gıda miktarı ve Ukrayna'dan ayrılan gemi sayısı düştü.

    Bu arada, Rusya'nın buğday sevkiyatları tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. ABD Tarım Bakanlığı'nın tahminlerine göre, 2022-2023 ticaret yılında 45,5 milyon metrik ton buğday ihraç eden Rusya'nın 2023-2024 yıllarında 47,5 milyon metrik tonluk bir rekor daha kırması bekleniyor.

    "Kritik öneme sahip"
    Uzmanlar anlaşmanın sonlanmasının risklerine dikkat çekiyor. İsviçre'deki St Gallen Üniversitesi'nde uluslararası ticaret ve ekonomik kalkınma profesörü Simon Evenett, "Karadeniz anlaşması birçok ülkenin gıda güvenliği için kesinlikle kritik öneme sahip. Bu anlaşmanın kaybedilmesi yüksek borç seviyeleri ve iklimsel etkilerle karşı karşıya olan ülkelerin sorunlarını daha da arttıracak" dedi.

    Evenett, yükselen faiz oranlarının ve zayıflayan para birimlerinin "birçok gelişmekte olan ülkenin küresel piyasalardaki dolar alımlarını finanse etmesini zorlaştırdığının" altını çizdi.

    BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), 45 ülkenin dışarıdan gıda yardımına ihtiyacı olduğunu, yüksek yerel gıda fiyatlarının bu yerlerdeki "endişe verici düzeydeki açlığın itici gücü" olduğunu kaydetti. Euronews

    GUTERRES: RUSYA TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI'NDAN ÇEKİLDİ, MİLYONLARCA KİŞİ BEDEL ÖDEYECEK

    PUTİN RUSYA'NIN KONTROLÜNÜ KAYBEDİYOR

    PUTİN RUSYA'NIN KONTROLÜNÜ KAYBEDİYOR John E. Herbst* A.C. BesaTime için Dr. Sokol Brahaj...

    MEDVEDEV: RUSYA'NIN UKRAYNA'DA YENİLMESİ NÜKLEER SAVAŞI TETİKLEYECEK

    MEDVEDEV: RUSYA'NIN UKRAYNA'DA YENİLMESİ NÜKLEER SAVAŞI TETİKLEYECEK...

    ZELENSKİY ABD'YE: PARANIZ BAĞIŞ DEĞİL, KÜRESEL GÜVENLİK VE DEMOKRASİYE YÖNELİK YAPILMIŞ BİR YATIRIMDIR

    ZELENSKİY ABD'YE: PARANIZ BAĞIŞ DEĞİL, KÜRESEL GÜVENLİK VE DEMOKRASİYE YÖNELİK YAPILMIŞ BİR YATIRIMDIR...

    VUÇİÇ, PUTİN'İN AVRUPA'DAKİ EN SAMİMİ MÜTTEFİKİDİR

    VUÇİÇ, PUTİN'İN AVRUPA'DAKİ EN SAMİMİ MÜTTEFİKİDİR...

    RUSYA'YA YAPTIRIMLAR GERİ TEPEBİLİR

    RUSYA'YA YAPTIRIMLAR GERİ TEPEBİLİR ABD'NİN RUSYA'NIN DÖVİZ REZERVLERİNİ BLOKE ETMESİ ÇİN, SUUDİ ARABİSTAN VE DİĞERLERİNİN ABD'DEKİ BORÇ STOKLARINI BOŞALTMASINA NEDEN OLABİLİR By William Pesek AsiaTimes Türkçe Sokol Brahaj...

    Yorum ekle
    Lütfen düşüncelerinizi özgünce ifade etmeye çalışın

    Kodu girin:
    Güvenlik Kodu (CAPTCHA)
    Kodu Güncelle



Sitemizi değerlendirin

BESA TIME ►2002’DEN BERİ©◄

İnternet baskısında yer alan tüm metin, resim ve benzeri içeriğin hakları BesaTime©'e aittir. Hiçbir şekilde basılı ya da elektronik bir ortamda kaynak gösterilse bile izin alınmadan kullanılamaz.
İletişim: www.BesaTime.com | besatimenews@gmail.com |
HAKKIMIZDA►
► Besa Time, Özgür Basının, Farklı Düşüncenin ve Basının Etik ve İlkelerine Saygılı internet Portalı’dır. Strateji, Ekonomi, Sosyal, Siyasal, Diplomatik, Kültürel, Sanat, Sportif ve İnsanı İlgilendiren her Alanda; Doğru, Gerçek Ve Tarafsız Haberi, Bilgiyi, Analizi, Araştırmayı ve Raporu İlgilenenlere Doğrudan İletmek Amacındadır.
► Enformasyon ve basın alanında Türkçe, Arnavutça ve İngilizce dillerinde faaliyet gösteren BesaTime bağımsızdır, hiçbir örgüt, parti ya da siyasi hareket ile bağlantısı yoktur, finansını yalnız kurucuları tarafından sağlar. Besa Strategy Düşünce Kuruluşu’nun devamıdır. Genelinde Dünya, Avrupa Birliği ve Balkanlar kapsamında faaliyet göstermektedir. Özelinde ise bölgedeki Arnavutları ile Türkiye’yi ilgilendiren konularda yoğunluk gösterir. BesaTime aynı zamanda Türkiye Arnavut Diaspora ve Lobisi’nin yayın yaptığı portaldır.
►Besa Time, merkezi İzmir, Türkiye'de bulunan bir Arnavut haber, analiz ve stratejik düşünce ağıdır. BesaTime 28 Kasım 2002'de faaliyete geçmiş olup dünya haberlerini objektif bir bakış açısıyla ele almaktadır. Portal'da yayımlanan her yazı, düşüncelerimizle uyumlu olmayabilir, bu nedenden dolayı portalda yayımlanan yazılar için sorumluluk sadece yazara aittir.
► Genel Yayın Yönetmeni: Dr. Sokol Brahaj

Tasarım: CAN ARNAVUT - İletişim: canarnavut@yandex.com