BESA TIME®

GERÇEK HABERİN SİTESİ

    PUTİN RUSYA'NIN KONTROLÜNÜ KAYBEDİYOR

    Kategori: MANŞETLER / HABERLER / SİYASİ&EKONOMİ / BÖLGE / DÜNYA / ANALIZLER / RAPORLAR / DUYURLAR Tarih: 25-06-2023, 20:07
    PUTİN RUSYA'NIN KONTROLÜNÜ KAYBEDİYOR

    PUTİN RUSYA'NIN KONTROLÜNÜ KAYBEDİYOR
    A.C. BesaTime için Dr. Sokol Brahaj

    John E. Herbst*

    Bu makale, Wagner Grubu güçleri ile Rus hükümeti arasındaki anlaşmayı yansıtacak şekilde 24 Haziran'da güncellendi.

    Son kırk sekiz saattir Rusya'dan gelen haberler merak uyandırıyor. Wagner paralı askerler grubunun lideri Yevgeniy Prigozhin, Rus ordusunun Ukrayna'daki birliklerinin kamplarını bombaladığını ve Rusya Savunma Bakanı Sergei Shoigu ile hesaplaşmak için birlikleriyle birlikte yürüyeceğini açıkladı. Moskova sokaklarında zırhlı araçlar belirirken, Wagner güçleri Ukrayna savaşı için önemli bir lojistik merkez olan Rostov-on-Don şehrinin kontrolünü ele geçirdi ve başkente doğru bir sütun gönderdi. Federal Güvenlik Servisi (FSB), Prigozhin'i silahlı bir isyanı kışkırtmakla suçladı ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Prigozhin'in eylemlerini (adını kullanmadan) vatana ihanet olarak etiketleyen bir konuşma yaptı ve hükümetin tüm kaynaklarının bunu sona erdirmek için kullanılacağını iddia etti. ulus için tehdit. Bu arada Prigozhin, tartışmasının Shoigu ile olduğunu vurgulayan ve Putin'den bahsetmeyen bir açıklama yaptı.

    Sonra aniden, Prigozhin ilerlemesini durdurdu ve Rus kanının dökülmesini önlemek istediğini ve bunun her zaman planın bir parçası olduğunu söyleyerek geri çekildi. Ancak daha sonra Belaruslu diktatör Alyaksandr Lukashenka, Putin adına Prigozhin ile bir anlaşma müzakere etti ve Putin sözcüsü Dmitry Peskov'a göre, Prigozhin'in birliklerini Moskova yaklaşımından ve Rostov-on-Don'dan üslerine geri göndermesine yol açtı. Uzlaşma, Rus hükümetinin Prigozhin aleyhindeki suçlamalarını düşürmesini ve onun barışçıl bir şekilde Belarus'a gitmesine izin vermesini içeriyordu.

    Bütün bunlar ne anlama geliyor? Bu kriz, Ukrayna'nın başarılı karşı saldırısının ardından geçen sonbaharda Prigozhin'in hem Shoigu'yu hem de Genelkurmay Başkanı General Valery Gerasimov'u savaş alanındaki başarısızlıkları ve ayrıca Wagner'e silahları göndermemeleriyle eleştirmeye başladığından beri artıyor. ve operasyonları yürütmek için gerekli malzemeler. Geçen yıl zaman zaman Çeçen lider Ramzan Kadırov, Shoigu ve Gerasimov'u eleştirmek için Prigozhin'e katıldı. Bu ayın başlarında, tüm özel savunma şirketi askerlerine Savunma Bakanlığı ile sözleşme imzalamaları emredildiği için Prigozhin'in dizginleneceği ortaya çıktı, bu da Prigozhin'in paralı askerlerine fiilen ödeme yapılacağı ve Savunma Bakanlığı'nın kontrolü altında olacağı anlamına geliyordu. Belirtilen son tarih 1 Temmuz olarak açıklanırken, Prigozhin bunu yüksek sesle reddetti. Askerlerini kontrol etmesi için son tarihi bir tehlike olarak gördüğü için şimdi saldırmış olabilir.

    Tabii ki, Putin'in sözde komutasındaki tüm kaynaklar - ordu ve hava kuvvetleri, Rosgvardiya (cumhurbaşkanlığı muhafızları) ve FSB - Wagner'den büyük ölçüde üstün. Ancak Prigozhin'in Ukrayna'daki güçleri, Ukrayna'daki ordudan önemli ölçüde daha etkiliydi ve Moskova'nın Ukrayna'nın 2022'deki karşı saldırısından bu yana elde ettiği birkaç zaferden sorumlu olarak görülüyordu. Yani, Rusya'da Shoigu veya herhangi bir ordu komutanının erişemeyeceği bir konumu var. Prigozhin, birliklerine ordudan daha iyi bakma konusunda da bir üne sahipti. Bunlar önemli çünkü Prigozhin, tıpkı Putin gibi, karşı taraftaki askerlerin sadakatine başvuruyor. Kırk beşinci hava indirme tugayının ve diğer Rus birliklerinin Wagner'i durdurmak için kışlalarını terk etmeyi reddettiklerine dair haberler var. Kısacası Putin, Wagner'e yönelik bir baskı emrinin başarıyla uygulanacağından emin olamıyordu. Bu, Kadırov'un Çeçenlerinin Wagner'i durduracağını söylemesine ve görünüşe göre Prigozhin geri çekilmeden önce bazı kuvvetlerinin Rostov-on-Don'a doğru yol almasına rağmen doğruydu. Ancak Kadırov FSB ve İçişleri Bakanlığı tarafından hor görüldüğü için bu iki ucu keskin bir gelişme. Kadirov'un Rusya'daki konumunun güçlenmesini istemiyorlar.

    ***Bunların hiçbiri, ülkesinin siyasetini veya kendi kaderini tamamen kontrol eden güçlü bir adamın resmi değil.***

    Peki, bu yüksek bahisli melodramın anlamı nedir? Çoğu analist, son zamanlarda bile Putin'in Rusya'daki kontrolünün çok sağlam olduğunu söylüyor. Prigozhin'in bu noktaya kadar gelmesi oldukça farklı bir şeyi gösteriyor. Rus medyasının ardı arkası kesilmeyen çabalarına rağmen Rus seçkinleri, Putin'in Ukrayna'ya yönelik büyük işgalinin bir felaket olduğunu uzun zamandır anlıyor. Son dokuz aydır Şoygu ve Gerasimov'u sık sık eleştiren Prigozhin, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşındaki genel sorunlardan da bahsetti ve bunun bir hata olabileceğini öne sürdü.

    Sonuç, Prigozhin'i Moskova'nın siyasi sahasında pek de kontrol edilemez bir oyuncu olmaktan çıkarıyor gibi görünüyor. Orduyla düşmanlığı ve hem savaşın gidişatına hem de büyük işgali başlatma kararına yönelik giderek artan yüksek sesle eleştirileri artık geçmişte kalmış gibi görünüyor - Kremlin için açık bir kazanç. Aynı zamanda Prigozhin, Putin'e meydan okudu ve vatana ihanetten onu cezalandırmak için bir tehdit ortaya çıkardı, ancak daha sonra Putin yara almadan gitmesine izin verdi. Bütün bunlar, ülkesinin siyasetini veya kendi kaderini tam olarak kontrol eden bir güçlüadamın resmi değil.

    Beyaz Rusya'da Prigozhin'in çok katlı binalarda pencerelerden uzak durması ve ne yediğini dikkatle izlemesi gerektiği konusunda bazı spekülasyonlar var. Ve evet, Putin Beyaz Rusya'da Prigozhin'e kolayca ulaşabilirdi. Ama bu da Rus diktatörü onursuz ve zayıf gösterecekti. Putin'in, Rostov-na-Donu'da kahramanlar olarak karşılanan Prigozhin'in yürüyen birliklerini zorla durduramayacağı izlenimini de ortadan kaldırmaz. O görüntüler silinemez.

    Putin, Prigozhin meydan okumasıyla başa çıkmak için Ukrayna'daki savaştan önemli kaynakları başka yöne çevirmek zorunda kalmasa da, kargaşa, Rostov-on-Don'da Wagner tarafından işgal edilen karargahta planlamayı kesinlikle engelledi. Ayrıca, Ukrayna'daki zaten morali bozuk olan Rus birliklerine istikrarsız bir liderliğin açık bir sinyalini gönderdi. Bu, yalnızca karşı saldırıya devam eden Ukrayna kuvvetlerine yardımcı olabilir.Atlantic Council
    *John E. Herbst, Atlantic Council'in Avrasya Merkezi'nin kıdemli direktörü ve ABD'nin Ukrayna eski Büyükelçisidir.
    PUTİN RUSYA'NIN KONTROLÜNÜ KAYBEDİYOR

    MEDVEDEV: RUSYA'NIN UKRAYNA'DA YENİLMESİ NÜKLEER SAVAŞI TETİKLEYECEK

    MEDVEDEV: RUSYA'NIN UKRAYNA'DA YENİLMESİ NÜKLEER SAVAŞI TETİKLEYECEK...

    ZELENSKİY ABD'YE: PARANIZ BAĞIŞ DEĞİL, KÜRESEL GÜVENLİK VE DEMOKRASİYE YÖNELİK YAPILMIŞ BİR YATIRIMDIR

    ZELENSKİY ABD'YE: PARANIZ BAĞIŞ DEĞİL, KÜRESEL GÜVENLİK VE DEMOKRASİYE YÖNELİK YAPILMIŞ BİR YATIRIMDIR...

    VUÇİÇ, PUTİN'İN AVRUPA'DAKİ EN SAMİMİ MÜTTEFİKİDİR

    VUÇİÇ, PUTİN'İN AVRUPA'DAKİ EN SAMİMİ MÜTTEFİKİDİR...

    RUSYA'YA YAPTIRIMLAR GERİ TEPEBİLİR

    RUSYA'YA YAPTIRIMLAR GERİ TEPEBİLİR ABD'NİN RUSYA'NIN DÖVİZ REZERVLERİNİ BLOKE ETMESİ ÇİN, SUUDİ ARABİSTAN VE DİĞERLERİNİN ABD'DEKİ BORÇ STOKLARINI BOŞALTMASINA NEDEN OLABİLİR By William Pesek AsiaTimes Türkçe Sokol Brahaj...

    BLİNKEN: MOSKOVA ASKERİ GERİLİMİ TIRMANDIRIRSA, RUSYA'YA AĞIR BEDEL ÖDETMEYE HAZIRIZ

    BLİNKEN: MOSKOVA ASKERİ GERİLİMİ TIRMANDIRIRSA, RUSYA'YA AĞIR BEDEL ÖDETMEYE HAZIRIZ ABD Dışişleri Bakanı Blinken, euronews muhabiri Efi Koutsokosta ile yaptığı röportajda "Moskova askeri gerilimi tırmandırırsa, Rusya'ya ağır...

    Yorum ekle
    Lütfen düşüncelerinizi özgünce ifade etmeye çalışın

    Kodu girin:
    Güvenlik Kodu (CAPTCHA)
    Kodu Güncelle



Sitemizi değerlendirin

BESA TIME ►2002’DEN BERİ©◄

İnternet baskısında yer alan tüm metin, resim ve benzeri içeriğin hakları BesaTime©'e aittir. Hiçbir şekilde basılı ya da elektronik bir ortamda kaynak gösterilse bile izin alınmadan kullanılamaz.
İletişim: www.BesaTime.com | besatimenews@gmail.com |
HAKKIMIZDA►
► Besa Time, Özgür Basının, Farklı Düşüncenin ve Basının Etik ve İlkelerine Saygılı internet Portalı’dır. Strateji, Ekonomi, Sosyal, Siyasal, Diplomatik, Kültürel, Sanat, Sportif ve İnsanı İlgilendiren her Alanda; Doğru, Gerçek Ve Tarafsız Haberi, Bilgiyi, Analizi, Araştırmayı ve Raporu İlgilenenlere Doğrudan İletmek Amacındadır.
► Enformasyon ve basın alanında Türkçe, Arnavutça ve İngilizce dillerinde faaliyet gösteren BesaTime bağımsızdır, hiçbir örgüt, parti ya da siyasi hareket ile bağlantısı yoktur, finansını yalnız kurucuları tarafından sağlar. Besa Strategy Düşünce Kuruluşu’nun devamıdır. Genelinde Dünya, Avrupa Birliği ve Balkanlar kapsamında faaliyet göstermektedir. Özelinde ise bölgedeki Arnavutları ile Türkiye’yi ilgilendiren konularda yoğunluk gösterir. BesaTime aynı zamanda Türkiye Arnavut Diaspora ve Lobisi’nin yayın yaptığı portaldır.
►Besa Time, merkezi İzmir, Türkiye'de bulunan bir Arnavut haber, analiz ve stratejik düşünce ağıdır. BesaTime 28 Kasım 2002'de faaliyete geçmiş olup dünya haberlerini objektif bir bakış açısıyla ele almaktadır. Portal'da yayımlanan her yazı, düşüncelerimizle uyumlu olmayabilir, bu nedenden dolayı portalda yayımlanan yazılar için sorumluluk sadece yazara aittir.
► Genel Yayın Yönetmeni: Dr. Sokol Brahaj

Tasarım: CAN ARNAVUT - İletişim: canarnavut@yandex.com