BESA TIME®

GERÇEK HABERİN SİTESİ

    GELECEKTE DÜNYAYI YÖNETECEK YENİ JEOPOLİTİK BLOKLAR

    Kategori: MANŞETLER / HABERLER / SİYASİ&EKONOMİ / BÖLGE / DÜNYA / ANALIZLER / RAPORLAR / DUYURLAR Tarih: 11-10-2022, 21:03

    GELECEKTE DÜNYAYI YÖNETECEK YENİ JEOPOLİTİK BLOKLAR
    GELECEKTE DÜNYAYI YÖNETECEK YENİ JEOPOLİTİK BLOKLAR
    Abishur Prakash*
    BesaTime için Türkçe: Sokol BRAHAJ

    Dünyayı yönetecek yeni bloklar nelerdir ve küreselleşmenin sonunu mu getiriyorlar?

    Dünya, tedarik zincirlerinden sürdürülebilirliğe kadar her şeyi yeniden şekillendirecek hem resmi hem de gayri resmi birçok gruba ayrılıyor.

    Dünyanın dört bir yanındaki ülkeler elektrikli araçlara geçmeye çalışırken, Latin Amerika'da Çin'den Tesla'ya kadar herkes için “son kararı verebilecek” yeni bir jeopolitik blok oluşuyor.

    Bu yılın başlarında lityum endüstrisini millileştiren ülke Meksika'nın, ki bu ükede şekillen bu "yeni lityum ittifakı", ülkeyi Arjantin, Bolivya ve Şili ile birleştirecekti ki bu ülkeler –dünyadaki lityumun rezervlerinin çoğunu kontrol eden dört ülke– hızla dünyanın en kritik emtialarından biri haline gelen bu kaynağın üretimini ve ticaretini yönetmeye çalışıyorlar.

    Ama bu izole olan yani gizli bir olay değil.

    Dünya, dünyanın her köşesinde yeni jeopolitik blokların oluştuğu yeni bir "dikey küreselleşme" dönemine giriyor. Ve dünya birden fazla gruba bölünürken, bu yeni bloklar -hem resmi (yani ittifaklar) hem de gayri resmi (ticaret koridorları)- tedarik zincirlerinden sürdürülebilirliğe kadar her şeyi yeniden şekillendirebilir.

    Hint-Pasifik bölgesinde Amerika Birleşik Devletleri, Çin'den bağımsız çip tedarik zincirleri oluşturmayı ve Pekin'in teknolojik yükselişini durdurmayı amaçlayan Japonya, Güney Kore ve Tayvan ile yarı iletken bir ittifak olan "Chip 4"ü önerdi. İttifak aynı zamanda "kafasını kaldırıyor", Çin'in en büyük çip üreticisi olan "Semiconductor Manufacturing International Corporation"- Şirketi
    ABD yaptırımlarına meydan okuyan Bitcoin madenciliğinde gelişmiş bir çipi piyasaya sürüyor-, ve aynı zamanda Çin toplumunda yeni radikal fikirler ortaya çıktıkça, Çin çipi yerine yabancı çip kullanan ülkede satılan cihazlara ve akıllı telefonlara %400 vergi koymak.

    Bu arada, Orta Doğu'da İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), inovasyonu ilerletmek için yeni bir blok olan “I2U2”yi başlatmak için Hindistan ve ABD ile el ele verdi. Grubun ilk toplantısı, BAE'nin Hindistan genelinde "akıllı iklim teknolojileri" kullanan "gıda parkları" inşa etmesinden dünya için daha sürdürülebilir enerji seçenekleri yaratmak amacıyla ABD'nin Hindistan'daki güneş enerjisi projelerini finanse etmesine kadar bir dizi anlaşmayla sonuçlandı. uzanan bir dizi anlaşma ile sona erdi.

    Ve Orta Asya'da, Kazakistan Avrasya genelinde fiziksel ve dijital ticaret akışını yeniden tasarlamak isterken, Çin, Kuşak'ın bir parçası olarak -Asya ve Avrupa'yı Rusya ve Beyaz Rusya üzerinden birbirine bağlayan bir koridor olan- “Kuzey Koridoru” olarak bilinen birkaç yıldır Kuşak ve Yol Girişiminin (BRI) bir parçası olarak inşa ediyor.

    Ukrayna'daki savaş şu anda bu koridoru istikrarsız hale getirirken, Kazakistan - yine BRI bağlamında - Türkiye üzerinden Asya ve Avrupa'yı birbirine bağlayacak olan alternatif "Orta Koridoru" önerdi. Bu, elbette, Avrupa'nın Rusya'dan çekilmesini isteyen ABD için yeni bir muamma yaratıyor, ancak bunu yaparken tam tersi bir etki yaratarak Avrupalı ​​şirketleri doğrudan Çin'in kollarına atabilir gibi görünüyor.

    Ortaya çıkan tüm bu yeni bloklarla dünya, "herkese uyan tek grup" yaklaşımından hızla uzaklaşıyor. Eski küreselleşme dönemi sona eriyor ve oluşan yeni ittifaklar ve koridorlar yalnızca daha fazla küresel parçalanmaya neden olacak ve hükümetler ve şirketler için büyük çalkantılar yaratacak.

    Birincisi, ABD tarafından oluşturulan bu yeni özel blokların çoğu artık Amerika'nın Kanada, Fransa veya Almanya gibi geleneksel müttefiklerini içermiyor. Bunun yerine, Birleşik Krallık dışında ABD, Avrupa ve Orta Doğu'daki uzun süredir devam eden ortakları için bir ikilem oluşturan Hint-Pasifik ile işbirliğini güçlendiriyor: onlar ABD ile mi kalmalı yoksa şanslarını başka yerde mi denemeliler?

    Şirketler de kendi hükümetlerinin katılmayı seçtikleri jeopolitik bloklardan etkilenecek ve bu gerçekle karşı karşıya kaldıklarında kendi özel bloklar mı oluşturacaklar. SK Telecom ve Deutsche Telekom arasında bir "Metaverse Alliance" kurmak için bir anlaşma imzalandı ve Tesla gibi şirketler, temel kaynaklar açısından kendi tedarik zincirlerini oluşturmaya ilgi duyduklarını ifade ettiler.

    Son zamanlarda tüm gözler Batı ya da Asya'dayken, Afrika da gündeme geliyor. Son zamanlarda, Afrika Birliği (AU), Afrika entegrasyonu ve küresellikten uzaklaşma teması altında üçüncü Afrika Entegrasyon Günü'nü düzenledi. Ve AU şimdiden kıtadaki şirketlere bağımsız olmaları ve dünyanın geri kalanına bağımlı olmamaları gerektiğini açıkça belirtiyor.

    Küresel ekonomi on yıllardır açık ve erişilebilirdi, ancak şimdi dünyayı yeni bölünme çizgileri boyunca bölecek yeni bir yeniden yapılanmaya tanık oluyoruz gibi görünüyor.

    Bu ayrım çizgilerinin çoğu ideolojiktir – ideolojinin ortadan kayboluyormuş gibi göründüğü son on yıllardan büyük bir değişimdir. Aynı derecede önemli olan, bu yeni blokların vereceği kararların sadece ülkeler veya şirketler tarafından değil, sıradan insanlar tarafından da hissedileceği açıktır.

    Yakın gelecekte, dünyayı yönetmek için yarışan birçok blok olacak. Ve bu bloklar, ülkeleri ve şirketleri kendi kamplarına getirmek için yaratıcı yollar bulurken birbirleriyle bir arada var olmak zorunda kalacaklar. Soru şu ki, bu bloklar fikirlerini uygulamak için ne kadar ileri gidecek? Ve birlikte yaşama kaçınılmaz olarak beklenenden daha zor hale geldiğinde ne olur? Politico : Abishur Prakash*

    *Abishur Prakash, Toronto, Kanada merkezli bir danışmanlık firması olan Center for Future Innovation'ın (CIF) kurucu ortağı ve jeopolitik fütüristidir. Aynı zamanda beş kitabın yazarı ve aktif bir konuşmacıdır. Son kitabının adı The World is Vertical: How Technology is Reshaping Globalization.

    BesaTime için Türkçe: Sokol BRAHAJ

    GELECEKTE DÜNYAYI YÖNETECEK YENİ JEOPOLİTİK BLOKLAR

    MACRON'UN "AVRUPA SİYASİ TOPLULUĞU” PROJESİ VE TÜRKİYE İÇİN ANLAMI

    MACRON'UN "AVRUPA SİYASİ TOPLULUĞU” PROJESİ VE TÜRKİYE İÇİN ANLAMI...

    UFUKTA YENİ BİR ULUSLARARASI DÜZEN YOK

    UFUKTA YENİ BİR ULUSLARARASI DÜZEN YOK* Muhammed KAVAS** Batılı ülkelerin yanlış politikalarından zarar gören ve hoşnutsuz olan ülkeler, suyu Rusya’nın değirmenine taşıma ve Rusya’nın arzu yelkenlerini havayla doldurma niyetinde...

    AB’NİN COVİD-19’U VE GELECEĞİ İLE İLGİLİ HARARETLİ ZİRVESİ DEVAM EDİYOR│Kader SEVİNÇ

    AB’NİN COVİD-19’U VE GELECEĞİ İLE İLGİLİ HARARETLİ ZİRVESİ DEVAM EDİYOR Kader SEVİNÇ...

    TÜRKİYE'NİN 24 HAZİRAN SEÇİMLERİ: GÜÇLÜ BİR TÜRKİYE ARNAVUTLAR İÇİN JEOPOLİTİK BİR AVANTAJDIR
    ---

    TÜRKİYE'NİN 24 HAZİRAN SEÇİMLERİ: GÜÇLÜ BİR TÜRKİYE ARNAVUTLAR İÇİN JEOPOLİTİK BİR AVANTAJDIR

    TÜRKİYE'NİN 24 HAZİRAN SEÇİMLERİ: GÜÇLÜ BİR TÜRKİYE ARNAVUTLAR İÇİN JEOPOLİTİK BİR AVANTAJDIR...

    Yorum ekle
    Lütfen düşüncelerinizi özgünce ifade etmeye çalışın

    Kodu girin:
    Güvenlik Kodu (CAPTCHA)
    Kodu Güncelle



Sitemizi değerlendirin

BESA TIME ►2002’DEN BERİ©◄

İnternet baskısında yer alan tüm metin, resim ve benzeri içeriğin hakları BesaTime©'e aittir. Hiçbir şekilde basılı ya da elektronik bir ortamda kaynak gösterilse bile izin alınmadan kullanılamaz.
İletişim: www.BesaTime.com | besatimenews@gmail.com |
HAKKIMIZDA►
► Besa Time, Özgür Basının, Farklı Düşüncenin ve Basının Etik ve İlkelerine Saygılı internet Portalı’dır. Strateji, Ekonomi, Sosyal, Siyasal, Diplomatik, Kültürel, Sanat, Sportif ve İnsanı İlgilendiren her Alanda; Doğru, Gerçek Ve Tarafsız Haberi, Bilgiyi, Analizi, Araştırmayı ve Raporu İlgilenenlere Doğrudan İletmek Amacındadır.
► Enformasyon ve basın alanında Türkçe, Arnavutça ve İngilizce dillerinde faaliyet gösteren BesaTime bağımsızdır, hiçbir örgüt, parti ya da siyasi hareket ile bağlantısı yoktur, finansını yalnız kurucuları tarafından sağlar. Besa Strategy Düşünce Kuruluşu’nun devamıdır. Genelinde Dünya, Avrupa Birliği ve Balkanlar kapsamında faaliyet göstermektedir. Özelinde ise bölgedeki Arnavutları ile Türkiye’yi ilgilendiren konularda yoğunluk gösterir. BesaTime aynı zamanda Türkiye Arnavut Diaspora ve Lobisi’nin yayın yaptığı portaldır.
►Besa Time, merkezi İzmir, Türkiye'de bulunan bir Arnavut haber, analiz ve stratejik düşünce ağıdır. BesaTime 28 Kasım 2002'de faaliyete geçmiş olup dünya haberlerini objektif bir bakış açısıyla ele almaktadır. Portal'da yayımlanan her yazı, düşüncelerimizle uyumlu olmayabilir, bu nedenden dolayı portalda yayımlanan yazılar için sorumluluk sadece yazara aittir.
► Genel Yayın Yönetmeni: Dr. Sokol Brahaj

Tasarım: CAN ARNAVUT - İletişim: canarnavut@yandex.com