BESA TIME®

GERÇEK HABERİN SİTESİ

    ÇAMERYA SOYKIRIMIN 78'NCİ YILDÖNÜMÜ İZMİR'DE ANILDI

    Kategori: MANŞETLER / HABERLER / SİYASİ&EKONOMİ / BÖLGE / DÜNYA / ANALIZLER / RAPORLAR / DUYURLAR Tarih: 27-06-2022, 20:43
    ÇAMERYA SOYKIRIMIN 78'NCİ YILDÖNÜMÜ İZMİR'DE ANILDI

    YUNANİSTAN'IN ÇAMERİA ARNAVUTLARI’NA YAPTIĞI SOYKIRIMIN 78'NCİ YILDÖNÜMÜ

    Yunanistan Balkan harbi döneminde Çamerya bölgesinde (Yanya Vilayeti) Arnavutlara karşı sistematik etnik temizlik uygulamaya başlamış ve 2. Dünya savaşı sonunda bölgedeki tüm Arnavutlara soykırım uygulamıştır.

    İzmir Arnavut Platformu tarafından organize edilen ve üzere Türkiye genelinde Arnavut dernekleri ve çok sayıda STK'nın katılım ve katkılarıyla, Çamerya Arnavutlarına yapılan bu "Soykırım" İzmir'de Gündoğdu Meydanında andılar, Yunanistan protesto edildi ve Kordon'daki Yunanistan Konsolosluğu önünde siyah çelenk bırakılarak kınandı.

    ÇAMERYA SOYKIRIMIN 78'NCİ YILDÖNÜMÜ İZMİR'DE ANILDI

    Protesto ve kınama eyleminden sonra Çamerya Soykırımı'nı anlatan bir panel de Konak Türkan Saylan Kültür Merkezine düzenlendi. Panelde Türkiye-Arnavutluk tarihi çalışmalarından dolayı "Naim Frashëri Devlet Nişanı" sahibi olan Doç. Dr. Halil Özcan ve Doç. Dr. Bilgin Çelik hocaları Yunanistan'ın Çamerya Arnavutlarına uyguladığı soykırımı katılımcılara anlattılar.


    ÇAMERYA SOYKIRIMIN 78'NCİ YILDÖNÜMÜ İZMİR'DE ANILDI

    İzmir Arnavut Platformu adına, Yunanistan konsolosluğu önünde Av. Fatih Sadikay bir kınama metni okudu. Konsolosluğun önüne siyah çelenk bırakıldı ve katılım sağlayan vatandaşlarımız tarafında Yunanistan'ı protesto eden sloganlar attılar.

    Av. Fatih Sadikay Çamerya Arnavutlarına yapılan "Soykırım" ile ilgili, hem tarihi süreci anlattı hem de talepleri dile geitrdi:

    Değerli katılımcılar;
    bizler, Türkiye’mizin farklı şehirlerinde yaşayan; Çamerya’dan, Arnavutluk’tan, Kosova’dan, Preșeva’dan, Karadağ’dan, Manastır’dan, Kuzey Makedonya’dan, Bosna’dan, Yunanistan’dan sürülen, sürgüne gönderilen, göç ettirilen, Arnavut Kökenli Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, bize kucak açan Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucuları, asli unsurları, ülkesine sadakatla bağlı yurttaşlarıyız. Çanakkale’de şehit düşen, gazi olan, Kurtuluş Savaşı’nda ise taşeron şovenist yunan kuvvetlerini bozguna uğratan, Kafkas Cephesi’nde şehit düşen, yüce Türk Milleti’nin asıl fertleriyiz.

    Ortak tarihimizden aldığımız güçle;

    Yaşadığı ülkeye hizmet etmiş ve bayraklaştırdığımız ortak değerlerimizi; Hoca Tahsin’i, Şemsettin Sami Fraşeri’yi, Mehmet Akif’i ve Kurtuluş Savaşı’nın sessiz kahramanları kartallı kazımları daha çok gündeme getireceğiz. Böylece Arnavut dünyasında; bugüne kadar hakkı yenen, haksızlığa uğratılan Arnavutlar için, dünya sahnesinde onurlu, gururlu, barışçıl, hakkını arayan ve alan bir duruş sergileyeceğiz.

    Biz Türkiye Arnavutları olarak bu bilinçle, geçmişimize ve kültürümüze daha çok sahip çıkacağız. Tabii ki biz Çamerya’yı geçen yıl olduğu gibi bu yıl da anacağız ve hatırlatacağız. Bir Arnavut için böyle alçakça ve insanlık dışı bir olayı anmak, hatırlamak, unutturmamak bir görevdir.

    Çameria’da soykırıma uğrayan soydaşlarımızın ve onların çocuklarının hakkını sonuna kadar arayacağız. Uğradıkları soykırımı dünya gündemine taşıyacağız.

    1944 HAZİRANI’NDA ŞOVENİST YUNANLILAR TARAFINDAN, ÖLÜME MAHKUM EDİLEN 2 YAŞINDAN 80 YAŞINA KADAR HER YAŞ GRUBUNDAN 3 BİNİN ÜZERİNDE ARNAVUT’UN KATLEDİLDİĞİ "SOYKIRIMI" DAHA YÜKSEK SESLE ANLATACAĞIZ.

    1995 de Lahey’de temsil edilmeyen milletler ve halklar örgütü genel kurulu’nda;
    Çamerya halkına, vatanlarına dönme müsaadesi verilmesi, vatandaşlık haklarının iadesi, mülklerini geri alma hakkı verilmesi, Yunanistan’ın Çameria sorununu kabul etmesi, bu yönde ciddi adımlar atılması yönünde kararlar olması bu eylemimizin doğruluğunu teyit etmektedir.

    Bu yolda, geçen yıl çağrıda bulunduğumuz gibi İtalya Arbreşleri, Yunanistan Arvanitleri sizler de Türkiye Arnavutları’na yardımcı olunuz. Adaletin yerine gelmesi için barışçıl çabalarımıza destek olunuz.

    Türkiye’de yaşayan bütün Arnavutlar, Çamerya Arnavutları’nın yanındadır. Tüm Türkiye halkı soykırıma uğramış Çameria Arnavut halkına destek vermektedir.

    Geçen yıl olduğu gibi Türkiye Arnavutları, Türkiye’de yaşayan tüm balkan vatandaşları Çameria Soykırımı’nı her yıl gündeme getirip anma etkinlikleriyle gelenekselleştirecek ve “Çameria Sorunu” konusunu dünya gündemine taşımaya devam edecektir.

    Amacımız, ayrıca; 1944 yılı’nda Yunanistan tarafından askeri sistematik soykırıma... uğramış ve yurtları Çamerya’dan sürgün edilen Çameria Arnavutları’nın; temel insan hak ve hürriyetleri doğrultusunda serbest dolaşım ve mülkiyet hakkının teslim edilmesi için; hak ve adalet aramaktır.

    Soykırım insanlık suçudur ve zaman aşımı yoktur.
    Bu bakımdan, 78 yıldan beri "Çamerya Sorunu/Çёshtja Çame"yi görmezden gelen, hakikatlerin üstünü örterek; tarihin karanlığında bırakmaya çalışan Yunanistan’ın, İzmir konsolosluğuna siyah çelenk koyarak; sivil toplum örgütleri ve konuya duyarlı Arnavutlar olarak tepkimizi dile getiriyoruz.

    Tüm bu soykırım ve sürgün sırasında yaşamını yitiren Arnavutları saygı ile adanıyoruz, ruhları şad olsun.

    Her koşulda taşıdığımız bu onurlu sorumluluğun gereğini yerine getireceğimiz sözünü sizinle paylaşırken; Çamerya Arnavutları’nın mücadelesi, mücadelemizdir.

    İzmir Arnavutları Platformu adına mücadelemize katkı sağlayan STK’lar:
    Alaçatı -Çeşme Arnavut Kültürü Derneği
    Balkan Birliği Vakfı
    Balkan Birliği Turgutlu Arnavut Kültür Derneği
    Çameria Arnavutları Kültür ve Dayanışma Derneği
    İzmir Arnavut Kültür Derneği
    Bursa Arnavut Kültür Derneği
    İzmir Sancak Rumeli Kültür ve Dayanışma Derneği
    Arnavut Kardeşliği Kültür ve Dayanışma Derneği
    Üsküp Brezalılar Derneği
    Çevretepe Köyü Arnavutlar Kültür ve Dayanışma Derneği
    İzmir Gültepe Makedonya Göçmenleri Derneği
    Kosova Rumeli Kültür Sanat ve Turizm Derneği
    Bornova Arnavutları Kültür ve Dayanışma Derneği
    Çeşme Sarı Zeybek Derneği
    Ege Balkan Rumeli Dernekleri Federasyonu
    Makedonya Göçmenlerini Birleştirme Derneği
    Çeşme Güzel Sanatlar Derneği
    Kordon, İZMİR, 24.06.2022

    Kamuoyuna Saygıyla Duyurulur.
    Av. Fatih İ. SADIKAY
    24.06.2022
    Kaynak: ArnavutHaber



    ÇAMERYA SOYKIRIMIN 78'NCİ YILDÖNÜMÜ İZMİR'DE ANILDI

    ÇAMERYA SOYKIRIMIN 78'NCİ YILDÖNÜMÜ İZMİR'DE ANILDI

    ÇAMERYA SOYKIRIMIN 78'NCİ YILDÖNÜMÜ İZMİR'DE ANILDI

    ÇAMERYA SOYKIRIMIN 78'NCİ YILDÖNÜMÜ İZMİR'DE ANILDI

    ÇAMERYA SOYKIRIMIN 78'NCİ YILDÖNÜMÜ İZMİR'DE ANILDI

    ÇAMERYA SOYKIRIMIN 78'NCİ YILDÖNÜMÜ İZMİR'DE ANILDI

    ÇAMERYA SOYKIRIMIN 78'NCİ YILDÖNÜMÜ İZMİR'DE ANILDI

    YUNANİSTAN ÇAMERYA SOYKIRIMINI KONUŞAN TÜRK TEHDİT EDİP HEDEF GÖSTERDİ

    “ΚΥΠ”YUNAN İSTİHBARATI & KİLİSESİ “Ekklisía tis Elládos” ÇAMERYA SOYKIRIMINI KONUŞAN TÜRK AKADEMİSYENİ TEHDİT EDİP HEDEF GÖSTERDİ...

    YUNANİSTAN, ÇAMERİA ARNAVUTLARINA SOYKIRIM VE HOLOKAUST YAPTI LOZAN’DAN SONRA

    YUNANİSTAN, ÇAMERİA ARNAVUTLARINA SOYKIRIM VE HOLOKAUST YAPTI LOZAN’DAN SONRA HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ, BALKAN UZMANI ABDULLAH SENCER GÖZÜBENLİ ARNAVUTLARI ARNAVUTLARA ANLATAN TÜRK: ÇAMERYA SORUNU, SOYKIRIM SORUNUDUR, GÜNEY...

    İZMİR'İN ARNAVUTLARI KOSOVA'NIN BAĞIMSIZLIĞINI İZMİR'DE MÜTEVAZİ BİR KUTLAMAYLA KARŞIYAKA’DA KUTLADILAR

    İZMİR'İN ARNAVUTLARI KOSOVA'NIN BAĞIMSIZLIĞINI İZMİR'DE MÜTEVAZİ BİR KUTLAMAYLA KARŞIYAKA’DA KUTLADILAR...

    SOKOL BRAHAJ, YUNANİSTAN'IN ÇAMERİA'LI ARNAVUTLARA YAPTIĞI SOYKIRIMI DETAYLARIYLA İLK DEFA TRT'DE ANLATTI

    SOKOL BRAHAJ, YUNANİSTAN'IN ÇAMERİA'LI ARNAVUTLARA YAPTIĞI SOYKIRIMI DETAYLARIYLA İLK DEFA TRT'DE ANLATTIGAZETECİ YAZAR, AB UZMANI SOKOL BRAHAJ YUNANİSTAN'IN ÇAMERİA'LI ARNAVUTLARA YAPTIĞI SOYKIRIMI İLK DEFA DETAYLARIYLA KONUK...

    Yorum ekle
    Lütfen düşüncelerinizi özgünce ifade etmeye çalışın

    Kodu girin:
    Güvenlik Kodu (CAPTCHA)
    Kodu Güncelle



Sitemizi değerlendirin

BESA TIME ►2002’DEN BERİ©◄

İnternet baskısında yer alan tüm metin, resim ve benzeri içeriğin hakları BesaTime©'e aittir. Hiçbir şekilde basılı ya da elektronik bir ortamda kaynak gösterilse bile izin alınmadan kullanılamaz.
İletişim: www.BesaTime.com | besatimenews@gmail.com |
HAKKIMIZDA►
► Besa Time, Özgür Basının, Farklı Düşüncenin ve Basının Etik ve İlkelerine Saygılı internet Portalı’dır. Strateji, Ekonomi, Sosyal, Siyasal, Diplomatik, Kültürel, Sanat, Sportif ve İnsanı İlgilendiren her Alanda; Doğru, Gerçek Ve Tarafsız Haberi, Bilgiyi, Analizi, Araştırmayı ve Raporu İlgilenenlere Doğrudan İletmek Amacındadır.
► Enformasyon ve basın alanında Türkçe, Arnavutça ve İngilizce dillerinde faaliyet gösteren BesaTime bağımsızdır, hiçbir örgüt, parti ya da siyasi hareket ile bağlantısı yoktur, finansını yalnız kurucuları tarafından sağlar. Besa Strategy Düşünce Kuruluşu’nun devamıdır. Genelinde Dünya, Avrupa Birliği ve Balkanlar kapsamında faaliyet göstermektedir. Özelinde ise bölgedeki Arnavutları ile Türkiye’yi ilgilendiren konularda yoğunluk gösterir. BesaTime aynı zamanda Türkiye Arnavut Diaspora ve Lobisi’nin yayın yaptığı portaldır.
►Besa Time, merkezi İzmir, Türkiye'de bulunan bir Arnavut haber, analiz ve stratejik düşünce ağıdır. BesaTime 28 Kasım 2002'de faaliyete geçmiş olup dünya haberlerini objektif bir bakış açısıyla ele almaktadır. Portal'da yayımlanan her yazı, düşüncelerimizle uyumlu olmayabilir, bu nedenden dolayı portalda yayımlanan yazılar için sorumluluk sadece yazara aittir.
► Genel Yayın Yönetmeni: Dr. Sokol Brahaj

Tasarım: CAN ARNAVUT - İletişim: canarnavut@yandex.com