BESA TIME®

GERÇEK HABERİN SİTESİ

    AVRUPA YANLISI VUÇİÇ GİTTİ, “RADİKAL” VUÇİÇ GERİ DÖNDÜ!

    Kategori: MANŞETLER / HABERLER / SİYASİ&EKONOMİ / BÖLGE / DÜNYA / ANALIZLER / RAPORLAR / DUYURLAR Tarih: 22-10-2023, 16:30
    AVRUPA YANLISI VUÇİÇ GİTTİ, “RADİKAL” VUÇİÇ GERİ DÖNDÜ!
    .
    AVRUPA YANLISI VUÇİÇ GİTTİ, “RADİKAL” VUÇİÇ GERİ DÖNDÜ!

    Analiz: Anisa Bahiti*
    Türkçe: Dr. Sokol Brahaj

    Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandır Vuçiç, birkaç hafta önce resmi olmayan bir akşam yemeğinde olarak Makedonya Cumhurbaşkanı'na "Depoları boşaltıp tüm silahları, tankları ve helikopterleri dahil Ukrayna'ya verdiğinizi duydum." diyerek bir "epiri" yapmış. Vuçiç espirisinin devamında ise: senin Askeri nefesini de vermeni öneriyorum çünkü silahlara ihtiyacın olduğunda, çünkü er ya da geç onlara ihtiyacın olacak, o zaman onları ben (Sırbistan) sana vereceğim. (Makedonya) sizi (burada Arnavutları ima ederek) korumak için. Orada bulunan herkes Sırbistan Cumhurbaşkanı'nın bu utanç verici "espirili" mesajını esgeçerek kadar güldü! Birkaç hafta sonra artık kimse Sırbistan Cumhurbaşkanı'nın mesajlarına ve kamusal eylemlerine gülmüyor; çünkü bunlar radikal, militarist ve Avrupa karşıtı, tıpkı kendisi olduğu gibi, o sadece Avrupa özlemleriyle kuzu derisinin altına bürünmeye çalışmaktaydı.

    Aleksandır Vuçiç bugün Balkan ülkelerinin iktidarlardaki en yaşlı siyasetçi, onu geride bırakan tek kişi Arnavutluk'ta Prof. Dr. Sali Berisha ama o şimdi muhalefettedir. 90'lı yıllarda Bosna savaşı sırasında Vuçiç, Şesel'in Radikal Parti'sinin genç kollarının lideriydi. Beşiğindeki çocuğu bile titreten katliamların yapıldığı Bosna'da, bu Vuçiç radikal çetelerle savaşmak için silah, para ve insan topladı. Bu hikaye Kosova'daki savaşında da devam etti, radikaller Miloseviç'le birlikte hükümete girdiler ve Vuçiç'in fiili olarak Enformasyon Bakanı olduğu bir hükümette, radikallerin Arnavutlara karşı kullandığı vahşi dili, İkinci Dünya Savaşı'ndan beri bilinen militarist, Arnavut karşıtı ve Batı karşıtı propaganda bakanıydı. İşte gerçek Vuçiç budur, bu kadar radikal ve militaristti.

    Miloseviç'in tutuklandığı, olayların hızla artmasının ardından, Lahey'e gitti ve iktidardan düştü, Cinciç öldürüldüğünde, Koştunitsa da kaybedince ve Boris Tadiç dönemi başladı ve Batı'nın Sırbistan'ın demokratikleşmesinde umudu vardı. Bunun için yeni bir muhalefete ihtiyaç vardı. Lahey'deki hapishaneden yeni çıkan Şeşel'inki değil, yani, bir imaj operasyonu. Bunlar Miloseviç-Şeşel döneminin yeni oğlanlarıydı, yani Daçiç-Vuçiç'in, işte bu yeni genç çiftiydi. Bosna ve Kosova'da etnik temizlik ve insanlığa karşı suç işledikleri 90'lı yılların anlaşmasını yeniden canlandırdılar. Vuçiç'in Srebrenitsa'yı ziyarete gittiğinde yerel Bosnalı halkın onu taşlaması tesadüf değil. Gerçek bir Batı yanlısı olan Boris Tadiç'in ayrılmasıyla yeniden iktidara dönen bu ikili 3 şey yaptı:

    Birincisi, Batılıların sözde çoktan değiştikleri ve geçmişi geride bıraktıkları imaj operasyonuna devam etti.

    Eşsiz bir pragmatizmle, yerel oligarklar olan Mişkoviç, Kariç, Mihayloviç ve diğerlerini vurarak, Batı'nın Sırbistan'da somut çıkarları olmasını sağlama hedef ve stratejiyle, Sırbistan'ın çıkarlarını kapitalizm ve Batı bankalarıyla ilişkilendirdi.

    Rusya, Çin ve bazı Arap ülkeleriyle savunma ve ekonomiye yönelik stratejik ittifak kurarak Sırp ekonomisini bol ve taze sermayeyle hızla modernleştirdi ve aynı zamanda Sırbistan Silahlı Kuvvetlerini 90'lardaki yıkımın ardından yeniden inşa etmek için modernleştirdi.

    Bu olağanüstü şeyleri yaparken kısa sürede iktidardaki radikallerin bazı eski planlarını da hayata geçirdi. Kosova'nın "Sırbistan'ın bölünmez kalbidir" diye bir madde de ekleyerek bir Anayasa Referandumu düzenledi. 2008'deki Kosova'nın bağımsızlığını itibarsızlaştırmanın ardından BM üye ülkeleri tarafından tanınmasını durdurmak için dünya çapında benzeri görülmemiş bir kampanya başlattı. UÇK'nın Arnavutluk'ta organ kaçakçılığı yaptığı iddia ettiği bir tezini yaymak için dünyada yetkili şahıs, kurum ve kuruluşlara para ve propaganda yoluyla diplomatik ve hukuki saldırıyı yeniden alevlendirdi ve Kosova'da Özel Mahkeme kurdurtturdu, ne yazık ki bu mahkeme bugün cezaevinde tutuklu bulunanlar tarafından kuruldu. Yeni Yugoslavya'yi yeniden yaratması için masaya "Açık Balkanlar / Open Balkan" tezini koydu. Batıdaki bazı güç lobilerinin saflığı ve ekonomik çıkarlarıyla olan bağlantıları onu destekledi ve ne yazık ki sadece onlar değil, aynı zamanda Priştine'deki Haşim Thaçi de sınırları değiştirmek istediğinde Lahey'e giden sonsuz bir diyalogla alet oldu, buna destek veren de kendisini Avrupa'nın "Süperstar İsa Mesih'i" olarak gören Tiran'daki başbakan Edi Rama, ve de Makedonya'daki diğer birçok kişi daha.

    Vuçiç bu arada aslında ne yaptı: Kosova'yı 48 askeri ve jandarma üssüyle kuşattı. 1999 Kosova hükümetinin ve Cumhurbaşkanını sahte belge hazırlayarak savaş suç işledikleri iddialarıyla onları yargılamaktadır. İkinci Dünya Savaşı'nda yaptıkları gibi ve halen devam eden Tiran-Priştine-Üsküp arasındaki Arnavutlarda bir bölünme yarattı. Karadağ'da Milo Cukanoviç'i fiziksel olarak öldürmeye çalıştı, ancak onu siyasi olarak bazı yerel Arnavutlar ve Sırplar ile Rus ve Sırp Kilisesi'nin eliyle ve de aynı zamanda bazı "Batılı müttefiklerin" fikir birliğiyle öldürdü. Bu sırada başına tahmin etmediği iki şey geldi: Birincisi Ukrayna'daki savaş ve Batı mı yoksa Rusya yanlısı mı olacağı ve nerede duracağına karar vermek zorunda kalması. İkincisi ise, başbakanlığı elinden alınan Albin Kurti "Vetvendosje / kendi kaderini tayin et" partisi ile tek başına iktidar oldu ve başbakanlık artık Vetvendosje ve Albin Kurti'de. İlk durumda Rusya'ya karşı çıkamıyor çünkü Kremlin ve Rus Patriği ile olan eski ve yeni bağları nedeniyle gücünü ve belki de kellesini kaybeder, ikinci durumda ise Albin Kurti'nin Sırbistan'a karşı durma kapasitesini ve yeteneğini hafife almış. Belki de Tiran'daki birisi onlara bizim kontrolümüz altında olacağını söylediği için, kısmen de Sırbistan'ın 90'larda Kosova'da yaşattığı şiddetini yaşayanların "Vetevendosje" seçmenleri olduğunu anlamaması yüzünden de. "Vetvendosye" partisinin seçmeni, Sırpların ve Vuçiç'in soykırım yaparken mülteci duruma düşenlerin çocuklarıdır, onlar paralel eğitim sisteminin eğitimcileri ve öğrencileridir, onlar savaşta öldürülenlerin, yok edilenlerin çocuklarıdır. Belki de Sırbistan, Kosova'ya dönmenin imkansız olduğu gerçeğini anlamadığı için, ve Kosova'da yaşayamayan kahrolası bir kanıbozuk hain'e inanıyor olduğu için, ki o Tiran'a saklanmak için Kosova'dan kaçtığı ve orada yaşayamayacağı belli olduğunda Tiran'da sığınıyor ve Tiran televizyonlarının ekranlarına kendine yer buldutturuyor ve Arnavutluk oligarşisinin şahşahlı yemek masalarına yemekler yiyor, o adam için güç ve para dışında bu dünyada başka hiçbir amacı, dini imanı, vatanı, milleti yok.

    Aslında Sırbistan Cumhurbaşkanı Vuçiç "demokrat" kimliğini çıkarıp kendisine daha çok yakışan Radikal üniformayı giymesinin nedenleri bunlar. Çünkü "Yeni Yugoslavya" hayali başarısız oldu, çünkü Kosovalı Sırplar, Kosova'daki Sırp çetelerinin şiddetinden ve teokratik hakimiyetinden kaçmak için sabırsızlıkla bekliyorlar, çünkü Sırbistan'ın gençleri ataları gibi Bosna'da, Hırvatistan'da ve Kosova'da ölmek istemiyor, çünkü sınır komşusu müttefiki olan Rusya değiş, NATO'dur, çünkü komşularını öldürmek için sırp halkını silahlandırdığı silahları, Sırbistan vatandaşlarını kentsel katliamlarla birbirlerini sakatlamak için kullanıyor, çünkü onun karşısında Kosova gençliği var, çünkü Batı'nın kendi sorunları var ve yakın geçmişinde olduğu gibi günümüzde bir Bizans dolandırıcının din ve etnik savaşlarla tarihini tekrarlamasına tahammül etmeyecektir, çünkü Kosova'da satın alamayacağı bir başbakan, Albin Kurti var, çünkü böyle devam ederse gücünü kaybedeceğini ve despot olarak selefleri gibi ait olduğu yere (Savaş Suçları Mahkemesinde) gideceğini anlıyor. Sonuç olarak da, hasta olan eşini hastaneye götürmeyip, yani çocukların annesi hastalıkla boğuşurken vefat edinceye kadar bir yere kapatıp kilitleyen birinden ne bekleyebilirsiniz! The Geopost

    Analiz Anisa Bahiti
    *InfoWebtv Genel Yayın Yönetmeni

    AVRUPA YANLISI VUÇİÇ GİTTİ, “RADİKAL” VUÇİÇ GERİ DÖNDÜ!

    AB-BATI BALKANLAR ZİRVESİ TİRAN DEKLARASYONU, 6 ARALIK 2022

    AB-BATI BALKANLAR ZİRVESİ TİRAN DEKLARASYONU, 6 ARALIK 2022...

    VUÇİÇ, PUTİN'İN AVRUPA'DAKİ EN SAMİMİ MÜTTEFİKİDİR

    VUÇİÇ, PUTİN'İN AVRUPA'DAKİ EN SAMİMİ MÜTTEFİKİDİR...

    PUTİN'İN UKRAYNA SAVAŞI SIRPLARA DA BÖLGEDE AYNISINI YAPMAKTA CESARET VERİYOR │Lale ELMACIOĞLU

    PUTİN'İN UKRAYNA SAVAŞI SIRPLARA DA BÖLGEDE AYNISINI YAPMAKTA CESARET VERİYOR Rusya-Ukrayna krizinin Balkanlar'a sıçrama riski büyüyor... "Putin'in Ukrayna saldırısı milliyetçi Sırplara cesaret verir" Doç. Dr. Fatih Fuat Tuncer,...

    AB’NİN “BALKAN DEVLETLERİ BİRLİĞİ”

    AB’NİN “BALKAN DEVLETLERİ BİRLİĞİ” Merxhan JAKUPİ Türkçe: Sokol BRAHAJ...

    REÇAK: SIRPLARIN, ARNAVUTLARA YAPTIĞI SOYKIRIMIN ADIDIR (15 OCAK 1999)

    REÇAK: 15 Ocak 1999 Kosova'nın her ilinde Sırpların katliamları Arnavutlar üzerine devam ettiği bir dönemde, dünyanın ayağa kalkması sebep olan bir Soykırımın dehşet verici katliamların adıdır, REÇAK....

    Yorum ekle
    Lütfen düşüncelerinizi özgünce ifade etmeye çalışın

    Kodu girin:
    Güvenlik Kodu (CAPTCHA)
    Kodu Güncelle



Sitemizi değerlendirin

BESA TIME ►2002’DEN BERİ©◄

İnternet baskısında yer alan tüm metin, resim ve benzeri içeriğin hakları BesaTime©'e aittir. Hiçbir şekilde basılı ya da elektronik bir ortamda kaynak gösterilse bile izin alınmadan kullanılamaz.
İletişim: www.BesaTime.com | besatimenews@gmail.com |
HAKKIMIZDA►
► Besa Time, Özgür Basının, Farklı Düşüncenin ve Basının Etik ve İlkelerine Saygılı internet Portalı’dır. Strateji, Ekonomi, Sosyal, Siyasal, Diplomatik, Kültürel, Sanat, Sportif ve İnsanı İlgilendiren her Alanda; Doğru, Gerçek Ve Tarafsız Haberi, Bilgiyi, Analizi, Araştırmayı ve Raporu İlgilenenlere Doğrudan İletmek Amacındadır.
► Enformasyon ve basın alanında Türkçe, Arnavutça ve İngilizce dillerinde faaliyet gösteren BesaTime bağımsızdır, hiçbir örgüt, parti ya da siyasi hareket ile bağlantısı yoktur, finansını yalnız kurucuları tarafından sağlar. Besa Strategy Düşünce Kuruluşu’nun devamıdır. Genelinde Dünya, Avrupa Birliği ve Balkanlar kapsamında faaliyet göstermektedir. Özelinde ise bölgedeki Arnavutları ile Türkiye’yi ilgilendiren konularda yoğunluk gösterir. BesaTime aynı zamanda Türkiye Arnavut Diaspora ve Lobisi’nin yayın yaptığı portaldır.
►Besa Time, merkezi İzmir, Türkiye'de bulunan bir Arnavut haber, analiz ve stratejik düşünce ağıdır. BesaTime 28 Kasım 2002'de faaliyete geçmiş olup dünya haberlerini objektif bir bakış açısıyla ele almaktadır. Portal'da yayımlanan her yazı, düşüncelerimizle uyumlu olmayabilir, bu nedenden dolayı portalda yayımlanan yazılar için sorumluluk sadece yazara aittir.
► Genel Yayın Yönetmeni: Dr. Sokol Brahaj

Tasarım: CAN ARNAVUT - İletişim: canarnavut@yandex.com