BESA TIME®

GERÇEK HABERİN SİTESİ

    BM RAPORU: EDI RAMA VE SP HÜKÜMETİ ARNAVUTLUĞU ARNAVUTLARDAN BOŞALTTI

    Kategori: MANŞETLER / HABERLER / SİYASİ&EKONOMİ / BÖLGE / DÜNYA / ANALIZLER / RAPORLAR / DUYURLAR Tarih: 4-12-2022, 16:44
    BM RAPORU: EDI RAMA VE SP HÜKÜMETİ ARNAVUTLUĞU ARNAVUTLARDAN BOŞALTTI

    BM RAPORU: EDI RAMA VE SP HÜKÜMETİ ARNAVUTLUĞU ARNAVUTLARDAN BOŞALTTI


    Diasporada yaşayan yerli nüfusun en büyük payına sahip ülkelerin 2020 yılı listesi.

    Liste savaş ve yerinden edilme hikayeleriyle beraber ekonomik durgunluk ve hükümetlerin kendi toplumlarına sunduğu perspektif eksikliğini de ortaya koyuyor.

    Bu listede üçüncü sırada yer alan Arnavutluk, nüfusun yüzde 30,7'si diasporada yaşıyor.

    Küçük ülkelerin yaygın olduğu ve uzaklığın bir faktör olarak eklendiği bölgelerde, örneğin Karayipler veya Okyanusya'da, diasporada yaşamak en yaygın olanıdır. En az 750.000 nüfusa sahip tüm egemen ülkeler arasında Karayip ülkesi Guyana, yurt dışında yaşayan yerli nüfusunun en önemli payı yüzde 36,4'dir. Jamaika yüzde 28,6 ile beşinci sırada yer alıyor. Her büyüklükteki bağımsız ülkeyi hesaba katarsak, ada ülkelerinin nüfusları yarısına kadar başka ülkelere yerleşerek, sıralamanın üst sıralarında yer alıyor. Polinezya, yüzde 28,7 ile 2020'de toplam diaspora payının en yüksek olduğu bölge olurken, onu yüzde 17,7 ile Karayipler izledi.

    En geniş diasporaya sahip ülkeler arasında yaygın olarak görülen bir diğer ulus grubu da Doğu Avrupa ve Balkanlar'dakilerdir. 1990'ların başında komünizmin çöküşünden sonra, birçok insan, örneğin Batı Avrupa gibi daha iyi ekonomik fırsatlar arayışıyla ülkeyi terk etti. Sonraki yıllarda yaşanan kanlı iç savaşlar bu etkileri bazı yerlerde artırdı. Bugün nüfusun yüzde 34'ünün yurtdışında yaşadığı Bosna Hersek ilk sıradayken, nüfusun yüzde 30,7 ile üçüncü sırada Arnavutluk görülüyor.

    Halihazırda veya yakın zamanda savaşa girmiş ülkelerde de geniş diasporalar bulunur.

    Bu, 28 milyonluk nüfusun yaklaşık yüzde 30'unun yurt dışında yaşadığı Suriye ve Güney Sudan (yüzde 21) için geçerli. Hükumetleri tarafından ciddi şekilde kötü yönetilen ülkeler arasında yüzde 18,5 diaspora payı ile Eritre ve yüzde 16,6 ile Venezuela yer alıyor.

    El Salvador'da yüzde 20,4 ile daha da büyük bir diaspora bulunabilir. Küçük Orta Amerika ülkesinde 1992'de bir iç savaş sona erdi, ancak çeteler arası şiddet galip geldiği ülkedir. Bununla birlikte, BM rakamlarına göre, Filistin'de doğanların yüzde 45'inden fazlası şu anda yurtdışında ikamet ettiğinden, çatışmaların yönlendirdiği en büyük diaspora egemen olmayan bir bölgede görülüyor. DiasporaShqiptare.al


    BM RAPORU: EDI RAMA VE SP HÜKÜMETİ ARNAVUTLUĞU ARNAVUTLARDAN BOŞALTTI

    IMF’NiN G20 ÜLKELERi’NiN 2022 VE 2023 RAPORU VE TÜRKiYE iLE iLGiLi TAHMiNLERi

    IMF’NiN G20 ÜLKELERi’NiN 2022 VE 2023 RAPORU VE TÜRKiYE iLE iLGiLi TAHMiNLERi...

    MYANMAR'DA DARBE, ORDU YÖNETİME EL KOYDU

    MYANMAR'DA DARBE, ORDU YÖNETİME EL KOYDU Flora Drury BBC News Flora Drury BBC News...

    DÜNYA TURİZMİ 2020 YILINDA 3 TRİLYON $ KAYBETTİ

    DÜNYA TURİZMİ 2020 YILINDA 3 TRİLYON $ KAYBETTİ...

    KOSOVA-TÜRKİYE ARASINDA SERBEST TİCARET ANLAŞMASI YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

    KOSOVA-TÜRKİYE ARASINDA SERBEST TİCARET ANLAŞMASI YÜRÜRLÜĞE GİRDİ...

    Yorum ekle
    Lütfen düşüncelerinizi özgünce ifade etmeye çalışın

    Kodu girin:
    Güvenlik Kodu (CAPTCHA)
    Kodu Güncelle



Sitemizi değerlendirin

BESA TIME ►2002’DEN BERİ©◄

İnternet baskısında yer alan tüm metin, resim ve benzeri içeriğin hakları BesaTime©'e aittir. Hiçbir şekilde basılı ya da elektronik bir ortamda kaynak gösterilse bile izin alınmadan kullanılamaz.
İletişim: www.BesaTime.com | besatimenews@gmail.com |
HAKKIMIZDA►
► Besa Time, Özgür Basının, Farklı Düşüncenin ve Basının Etik ve İlkelerine Saygılı internet Portalı’dır. Strateji, Ekonomi, Sosyal, Siyasal, Diplomatik, Kültürel, Sanat, Sportif ve İnsanı İlgilendiren her Alanda; Doğru, Gerçek Ve Tarafsız Haberi, Bilgiyi, Analizi, Araştırmayı ve Raporu İlgilenenlere Doğrudan İletmek Amacındadır.
► Enformasyon ve basın alanında Türkçe, Arnavutça ve İngilizce dillerinde faaliyet gösteren BesaTime bağımsızdır, hiçbir örgüt, parti ya da siyasi hareket ile bağlantısı yoktur, finansını yalnız kurucuları tarafından sağlar. Besa Strategy Düşünce Kuruluşu’nun devamıdır. Genelinde Dünya, Avrupa Birliği ve Balkanlar kapsamında faaliyet göstermektedir. Özelinde ise bölgedeki Arnavutları ile Türkiye’yi ilgilendiren konularda yoğunluk gösterir. BesaTime aynı zamanda Türkiye Arnavut Diaspora ve Lobisi’nin yayın yaptığı portaldır.
►Besa Time, merkezi İzmir, Türkiye'de bulunan bir Arnavut haber, analiz ve stratejik düşünce ağıdır. BesaTime 28 Kasım 2002'de faaliyete geçmiş olup dünya haberlerini objektif bir bakış açısıyla ele almaktadır. Portal'da yayımlanan her yazı, düşüncelerimizle uyumlu olmayabilir, bu nedenden dolayı portalda yayımlanan yazılar için sorumluluk sadece yazara aittir.
► Genel Yayın Yönetmeni: Dr. Sokol Brahaj

Tasarım: CAN ARNAVUT - İletişim: canarnavut@yandex.com