BESA TIME®

GERÇEK HABERİN SİTESİ

    AB ADINA ARNAVUTLARA FRANSA-ALMAN TEKLİFİ

    Kategori: MANŞETLER / HABERLER / SİYASİ&EKONOMİ / BÖLGE / DÜNYA / ANALIZLER / RAPORLAR / DUYURLAR Tarih: 28-02-2023, 17:20
    AB ADINA ARNAVUTLARA FRANSA-ALMAN TEKLİFİ

    AB ADINA ARNAVUTLARA FRANSA-ALMAN TEKLİFİ
    BesaTime için Türkçe Dr. Sokol Brahaj

    Artık resmen AB adına olan Fransız-Alman belgesinin tam metni

    Anlaşmanın adı:
    "Kosova ile Sırbistan arasında normalleşme yolunda anlaşma"

    Belgrad-Priştine Diyaloğu: AB Önerisi - Kosova ile Sırbistan arasında normalleşme yolunda anlaşma
    27.02.2023 Brüksel EEAS Basın Ekibi

    Akit Taraflar,

    Barışın korunması konusundaki sorumluluklarının bilincinde olarak,

    Avrupa'da verimli bölgesel işbirliği ve güvenliğe katkıda bulunmayı ve geçmişin mirasının üstesinden gelmeyi taahhüt ederek,

    Sınırların dokunulmazlığının, toprak bütünlüğüne ve egemenliğine saygı gösterilmesinin ve ulusal azınlıkların korunmasının barışın temel şartı olduğunun bilincinde olarak,

    Tarihsel gerçeklerden yola çıkarak ve Tarafların statü sorunları da dahil olmak üzere temel sorunlar üzerindeki farklı görüşlerine halel getirmeksizin,

    Halkın yararına olacak şekilde Taraflar arasında işbirliği için gerekli koşulların yaratılması arzusuyla,

    Aşağıdaki şekilde anlaşmışlardır:

    Madde 1

    Taraflar, eşit haklar temelinde birbirleriyle normal, iyi komşuluk ilişkileri geliştireceklerdir.

    Her iki Taraf, pasaportlar, diplomalar, araç plakaları ve gümrük damgaları dahil olmak üzere ilgili belgelerini ve ulusal sembollerini karşılıklı olarak tanıyacaktır.

    makale 2

    Her iki Tarafa da Birleşmiş Milletler Şartı'nda belirtilen amaç ve ilkeler, özellikle de tüm Devletlerin egemen eşitliği, bağımsızlıklarına, özerkliklerine ve toprak bütünlüklerine saygı, kendi kaderini tayin hakkı, insan haklarının korunması amaçları ve ilkeleri rehberlik edecektir. ve ayrımcılık yapmama.

    Madde 3

    Birleşmiş Milletler Şartı'na uygun olarak, Taraflar aralarındaki herhangi bir anlaşmazlığı münhasıran barışçıl yollarla çözecek ve güç tehdidinden veya kullanımından kaçınacaklardır.

    Madde 4

    Taraflar, uluslararası alanda birbirlerini temsil edemeyecekleri veya onun adına hareket edemeyecekleri varsayımıyla hareket ederler.

    Sırbistan, Kosova'nın herhangi bir uluslararası örgüte üyeliğine itiraz etmeyecektir.

    Madde 5

    Taraflardan hiçbiri, diğer Tarafın kendi değerlerine dayalı olarak kendi AB yolunda ilerlemesini engellemeyecek veya diğerlerini engellemeye teşvik etmeyecektir. Her iki Taraf da Avrupa Birliği Antlaşması'nın 2. ve 21. Maddelerinde atıfta bulunulan değerlere saygı gösterecektir.

    Madde 6

    Mevcut Anlaşma normalleşmenin önemli bir adımını oluştururken, her iki Taraf da ilişkilerinin kapsamlı bir şekilde normalleştirilmesi konusunda yasal olarak bağlayıcı bir anlaşmaya yol açması gereken AB öncülüğündeki Diyalog sürecini yeni bir ivmeyle sürdürecektir.

    Taraflar, ekonomi, bilim ve teknoloji, ulaşım ve bağlantı, adli ve kolluk ilişkileri, posta ve telekomünikasyon, sağlık, kültür, din, spor, çevre koruma, kayıp kişiler, yerinden edilmiş kişiler ve diğer benzeri alanlarda gelecekteki işbirliğini derinleştirmeyi kabul ederler. belirli anlaşmaların akdedilmesi yoluyla alanlar.

    Ayrıntılar, AB önderliğindeki Diyalog tarafından kolaylaştırılan ek anlaşmalarda kararlaştırılacaktır.

    Madde 7

    Her iki Taraf, Kosova'daki Sırp topluluğu için uygun düzeyde bir özyönetim ve belirli alanlarda hizmet sağlama yeteneği sağlamak için ilgili Avrupa Konseyi araçlarına uygun olarak ve mevcut Avrupa deneyimlerinden yararlanarak özel düzenlemeler ve garantiler oluşturmayı taahhüt eder, Sırbistan tarafından mali destek imkanı ve Sırp toplumu için Kosova Hükümeti ile doğrudan bir iletişim kanalı dahil.

    Taraflar, Kosova'daki Sırp Ortodoks Kilisesi'nin statüsünü resmileştirecek ve mevcut Avrupa modellerine uygun olarak Sırp dini ve kültürel miras alanlarına güçlü düzeyde koruma sağlayacaklardır.

    Madde 8

    Taraflar Daimi Misyonları değiş tokuş edeceklerdir. İlgili Hükümetin bulunduğu yerde kurulurlar.

    Misyonların kurulmasına ilişkin pratik sorular ayrıca ele alınacaktır.

    Madde 9

    Her iki Taraf da, AB'nin ve diğer donörlerin, Tarafların ekonomik kalkınma, bağlanabilirlik, yeşil geçiş ve diğer kilit alanlardaki ortak projeleri için özel bir yatırım ve mali destek paketi oluşturma taahhüdünü not eder.

    Madde 10

    Taraflar, bu Anlaşmanın uygulanmasını izlemek için AB başkanlığında ortak bir Komite kuracaklardır.

    Her iki Taraf da, geçerli ve bağlayıcı olmaya devam eden tüm geçmiş Diyalog anlaşmalarını uygulama yükümlülüklerini teyit eder.

    Madde 11

    Her iki Taraf da bu Anlaşmaya ekli Uygulama Yol Haritasına uymayı taahhüt eder. The Diplomatic Service of the European Union BesaTime için Türkçe Dr. Sokol Brahaj


    AB ADINA ARNAVUTLARA FRANSA-ALMAN TEKLİFİ

    AB-BATI BALKANLAR ZİRVESİ TİRAN DEKLARASYONU, 6 ARALIK 2022

    AB-BATI BALKANLAR ZİRVESİ TİRAN DEKLARASYONU, 6 ARALIK 2022...

    ARNAVUTLUK CUMHURBAŞKANI İLİR META'NIN "ARNAVUTLUK VE YUNANİSTAN ARASINDAKİ DENİZ BÖLGELERİNİN SINIRLANDIRILMASI KONUSUNDAKİ" AÇIKLAMASI

    Arnavutluk Cumhurbaşkanı Ekselansları Sayın İlir Meta'nın "Arnavutluk ve Yunanistan arasındaki deniz bölgelerinin sınırlandırılması konusundaki" açıklaması...

    MAKEDONYA İÇİN ARNAVUT AYDINLARIN “7 MADDELİK” MEMORANDUMU AB’Yİ AYAĞA KALDIRDI, TÜRKİYE’DE İSE BÜYÜK İLGİ TOPLADI

    MAKEDONYA İÇİN ARNAVUT AYDINLARIN “7 MADDELİK” MEMORANDUMU AB’Yİ AYAĞA KALDIRDI, TÜRKİYE’DE İSE BÜYÜK İLGİ TOPLADI...

    Arnavut Kosova’yı Devlet Olarak Kabul Etmek Zorundalar Sırplar

    Arnavut Kosova’yı Devlet Olarak Kabul Etmek Zorundalar Sırplar...

    Yorum ekle
    Lütfen düşüncelerinizi özgünce ifade etmeye çalışın

    Kodu girin:
    Güvenlik Kodu (CAPTCHA)
    Kodu Güncelle



Sitemizi değerlendirin

BESA TIME ►2002’DEN BERİ©◄

İnternet baskısında yer alan tüm metin, resim ve benzeri içeriğin hakları BesaTime©'e aittir. Hiçbir şekilde basılı ya da elektronik bir ortamda kaynak gösterilse bile izin alınmadan kullanılamaz.
İletişim: www.BesaTime.com | besatimenews@gmail.com |
HAKKIMIZDA►
► Besa Time, Özgür Basının, Farklı Düşüncenin ve Basının Etik ve İlkelerine Saygılı internet Portalı’dır. Strateji, Ekonomi, Sosyal, Siyasal, Diplomatik, Kültürel, Sanat, Sportif ve İnsanı İlgilendiren her Alanda; Doğru, Gerçek Ve Tarafsız Haberi, Bilgiyi, Analizi, Araştırmayı ve Raporu İlgilenenlere Doğrudan İletmek Amacındadır.
► Enformasyon ve basın alanında Türkçe, Arnavutça ve İngilizce dillerinde faaliyet gösteren BesaTime bağımsızdır, hiçbir örgüt, parti ya da siyasi hareket ile bağlantısı yoktur, finansını yalnız kurucuları tarafından sağlar. Besa Strategy Düşünce Kuruluşu’nun devamıdır. Genelinde Dünya, Avrupa Birliği ve Balkanlar kapsamında faaliyet göstermektedir. Özelinde ise bölgedeki Arnavutları ile Türkiye’yi ilgilendiren konularda yoğunluk gösterir. BesaTime aynı zamanda Türkiye Arnavut Diaspora ve Lobisi’nin yayın yaptığı portaldır.
►Besa Time, merkezi İzmir, Türkiye'de bulunan bir Arnavut haber, analiz ve stratejik düşünce ağıdır. BesaTime 28 Kasım 2002'de faaliyete geçmiş olup dünya haberlerini objektif bir bakış açısıyla ele almaktadır. Portal'da yayımlanan her yazı, düşüncelerimizle uyumlu olmayabilir, bu nedenden dolayı portalda yayımlanan yazılar için sorumluluk sadece yazara aittir.
► Genel Yayın Yönetmeni: Dr. Sokol Brahaj

Tasarım: CAN ARNAVUT - İletişim: canarnavut@yandex.com