BESA TIME®

GERÇEK HABERİN SİTESİ

    ESKİ MISIR TANRILARI ARNAVUTÇA KONUŞUYORLARDI: ESKİ MISIR'IN TÜM YAZITLARI İÇİN ARNAVUTÇA ANAHTAR DİL

    Kategori: MANŞETLER Tarih: 13-07-2017, 15:06
    ESKİ MISIR TANRILARI ARNAVUTÇA KONUŞUYORLARDI: ESKİ MISIR'IN TÜM YAZITLARI İÇİN ARNAVUTÇA ANAHTAR DİL
    ESKİ MISIR TANRILARI ARNAVUTÇA KONUŞUYORLARDI:
    ESKİ MISIR'IN TÜM YAZITLARI İÇİN ARNAVUTÇA ANAHTAR DİL

    ESKI MISIR YAZITLARI ve TANRI "THOT" ANCAK ARNAVUTÇA İLE AÇIKLANIR
    Türkçe İçin Derleyen: Genti FANİ

    Arnavut dilinin Hint-Avrupa dil ailesinin en eski dillerinden biridir.
    Hint-Avrupa dil ailesinde Avrupa kısmında bu dil Yunanca ile birlikte en eski dildir. Birçok görüşe göre Arnavutça bugüne kadar dünyanın en eski dili kabul edilen Sanskritçeden bile daha eski bir dildir. Bu konuda araştırmalar devam etmekte ve daha iyi kavrayabilmek için yalnızca dilbilimciler değil, arkeolog, tarihçiler ve biyologlar araştırmalar yapmaktadırlar.

    New York Times'ta 2012 yılında dünyanın en eski dilleri hakkında Arnavutçayı dünyanın en eski 3-4 dili olduğunu kanıtlayan bir makale yayımlanmıştır.

    Makalede tarih biliminin verileri de esas alınmıştır. Bilimsel verilere göre Hint-Avrupalı (Avrupalı olarak anlamak gerekir) halklar yaklaşık olarak 9000-8500 yıl önce Anadolu topraklarında oluşmuştur. Anadolu'da tarihi eserlere baktığımızda bunu daha iyi anlarız.
    Zaten Rusya bölgesinde yada Karadeniz'in kuzeyindeki steplerde medeniyetlerin kurulmasını bekleyemeyiz. Çünkü bu alanlar, stepler insanın yaşamını sürdürebilmesi için ve tarım yapmaya elverişli değildir.

    Anadolu topraklarının iklimi ve coğrafyası insanların yaşamasına daha elverişlidir. Tarih sahnesinde bu dönemde yani yaklaşık olarak 9000 yıl öncesinden başlayarak Anadolu'da önemli uygarlıklar ortaya çıkmıştır.
    Hititler bu uygarlıkların en eskilerindendir. Anadolu'da ortaya çıkan bu Hint-Avrupalı (Avrupalı) halklar zamanla Balkanlara ve Avrupa'ya göç etmişlerdir. Ege sahillerinden başlayarak Balkanlara kadar olan bölge aynı halkın yaşadığını gösterir.

    3000 yıl önce Homeros, Herodot gibi tarihçilerin Pelasglar olarak behsedilen en eski halkın bu olduğunu anlamak zor değildir. Adına ne denirse densin bu halk aynı karakteristik özellikleri taşıyan dilleri de aynı olan bir halktı. Pelasglardan sonra onun devamı olan halk Arnavutların ataları olan İlir'ler (yada İllirya'lılar), Balkanların batı bölümünde ortaya çıkmışlardır. İlirlerin metalürjinin gelişmesinde büyük katkılarının olduğunu biliyoruz. İlir'lerle yakın olan bir başka halk da Traklar ve Daçlardır. Yapılan araştırmalarda bu dillerde ortak kelime sayısının çok fazla oldukları kanıtlanmıştır.

    Arnavut dili hakkında sayısız araştırmalar yapılmış ve bu dilin Avrupa'nın ve hatta dünyanın en eski 3-4 dili olduğu konusunda çoğu araştırmacıların hemfikirdir.

    Bu konuda yazılmış belki en enteresan kitaplardan biri de İtalya Arberesh'lerinden (İtalya'daki Arnavutlarından) Giuseppe Catapano'nun "THOT (TAT) ARNAVUTÇA KONUŞURDU" Arnavutçaya
    ''THOTI, FLISTE SHQIP''
    İngilizce: "THOT, SPOKE IN ALBANIAN"
    İtalyanca: "TAT PARLAVA ALBANESE"
    Türkçe: "THOT (TAT) ARNAVUTÇA KONUŞURDU"

    olarak da çevrilmiş ve Eski Mısır tanrılarının sadece Arnavutça dili ile açıklandığını anlatan kitabıdır (ilk kitap İtalyanca olarak yayımlanmıştır).
    Eski Mısır mitolojisinde ve inanışında baş tanrı THOT "bilginin, ışığın, güneşin ve bu bilgileri aktaran, söyleyen" tanrı olarak bilinir.
    ''Thot'' kelimesi Arnavutçada ''söyleyen" yada "söylemek'' demektir.
    ESKİ MISIR TANRILARI ARNAVUTÇA KONUŞUYORLARDI: ESKİ MISIR'IN TÜM YAZITLARI İÇİN ARNAVUTÇA ANAHTAR DİL
    Bilginin sahibi olan THOT Tanrısı, Eski Mısır mitolojik inanışlarında insanlara iyiyi, kötüyü, bilgiyi söyleyen tanrıydı. Mısır inanışında ''MAT'' olarak bilinen tanrı ise evrende ''adaletin, düzenin, ölçünün'' tanrısıydı.

    ''Mat'' kelimesi de Arnavutçada bugün de "ölçmek" vb gibi anlamında kullanılır. "AT" ve "ME" tanrıların birleşmesinden evren meydana gelir.

    Arnavutçada "At" baba "Me" anne anlamında kullanılır.
    "At" ve "Me" tanrılarından "atum" yada "atom" kelimesi de türetilmiştir.
    Mısır mitolojisinde evren yaratılmadan önceki sahfa "NU" olarak adlandırılır.
    Arnavutçada "NU" olumsuz anlamda "Yok" yada "olmayan" anlamında kullanılır. Benzer kelimeleri Yunan Mitolojisi olarak bilinen inanışta da görebiliriz. Bu mitolojide "THEMIS" adaletin tanrısıydı. "Them" yine Arnavutçadaki "söyleyen, söylemek" adlı kelimedir.

    Yine Eski Mısır tanrısı "RA" Arnavutçada "Düşmek" anlamında kullanılır.

    Eskiden Tanrıların göklerden geldikleri inanışı vardır. "Göklerden düşen" tanrılar ile ilişkilendirilmektedir.

    Kitapta bunun gibi birçok kelime Arnavutça ile açıklanmıştır. Sonuçta, Arnavutça dili günümüzde hala hayatta olan dünyanın en eski az sayıdaki dillerin arasında yer aldığı kaynaklarda belirtiliyor.
    Dil-bilimcilerin ilgilerine, Genti FANİ
    Kaynakça: (1)Giuseppe Catapano ''Thoti Fliste Shqip'' (2)Aristidh Kola ''Arvanitet dhe Prejardhja e Grekeve'' (3)New York Times (2012) makale

    ESKİ MISIR TANRILARI ARNAVUTÇA KONUŞUYORLARDI: ESKİ MISIR'IN TÜM YAZITLARI İÇİN ARNAVUTÇA ANAHTAR DİL


    BesaTime.com

    ARNAVUTÇA, KARADAĞ CUMHURİYETİ DEVLETİNİN RESMİ DİLİ OLDU

    ARNAVUTÇA, KARADAĞ CUMHURİYETİ DEVLETİNİN RESMİ DİLİ OLDU ARNAVUTLAR BİR ASIR SONRA ANADİLLERİ OLAN ARNAVUTÇA’YI KARADAĞ CUMHURİYETİ DEVLETİNİN RESMİ DİLİ HALİNE GETİRMEYE BAŞARDILAR....

    M.E.B. DUYURU: DEVLET OKULLARIMIZDA ARNAVUTÇA DİLİ MÜFREDAT’A ALINMIŞTIR

    M.E.B. DUYURU: DEVLET OKULLARIMIZDA ARNAVUTÇA DİLİ MÜFREDAT’A ALINMIŞTIR ARNAVUTÇA DİL EĞİTİMİ M.E.B. GÜVENCESİNDE ÜLKEMİZİN BÜTÜN OKULLARINDA RESMİ OLARAK BAŞLAMIŞTIR, OKULLARDA SON BAŞVURU: 7 MART 2017 10 öğrenci ile (Yeterli...

    DUYURU

    KOSOVA'NIN ANKARA BÜYÜKELÇİ EKSELANSLARI, İZMİR VALİSİ, ESKİ VE YENİ MİLLETVEKİLLERİMİZ, İZMİR'İN ESKİ VE YENİ BİR ÇOK BELEDİYE BAŞKANLARI, TÜRKİYE-ARNAVUT DİASPORA VE LOBİNİN DE KATILACAĞI BU AKTİVİTEDE TÜM HALKIMIZ DAVETLİDİR. ...

    ARNAVUTLAR YUNANİSTAN'I SALLAYINCA TÜRKİYE DE GURUR DUYDU
    ---

    ARNAVUTLAR YUNANİSTAN'I SALLAYINCA TÜRKİYE DE GURUR DUYDU

    ARNAVUTLAR YUNANİSTAN'I SALLAYINCA TÜRKİYE DE GURUR DUYDU Bugünlerde Yunanistan denilince Türkiye kamuoyunda öncelikle Kıbrıs görüşmeleri sonrasında da Yunan Yüksek Mahkemesi’nin, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası TSK’ya ait...

    İSTANBUL'DA 1879-1909 ARNAVUTÇA VE OSMANLICA GAZETE VE DERGİLER

    İSTANBUL'DA 1879-1909 ARNAVUTÇA VE OSMANLICA GAZETE VE DERGİLER A- 1879 Hasan Tahsin'in yayınladığı ***Mecmuai Ulum*** dergisi: İmparatorluğun ilk ve son gerçek anlamda "Bilimsel Dergisi"dir B- Şemseddin Sami'nin canından çok...

    Yorum ekle
    Lütfen düşüncelerinizi özgünce ifade etmeye çalışın

    Kodu girin:
    Güvenlik Kodu (CAPTCHA)
    Kodu Güncelle



Sitemizi değerlendirin

BESA TIME ►2002’DEN BERİ©◄

İnternet baskısında yer alan tüm metin, resim ve benzeri içeriğin hakları BesaTime©'e aittir. Hiçbir şekilde basılı ya da elektronik bir ortamda kaynak gösterilse bile izin alınmadan kullanılamaz.
İletişim: www.BesaTime.com | besatimenews@gmail.com |
HAKKIMIZDA►
► Besa Time, Özgür Basının, Farklı Düşüncenin ve Basının Etik ve İlkelerine Saygılı internet Portalı’dır. Strateji, Ekonomi, Sosyal, Siyasal, Diplomatik, Kültürel, Sanat, Sportif ve İnsanı İlgilendiren her Alanda; Doğru, Gerçek Ve Tarafsız Haberi, Bilgiyi, Analizi, Araştırmayı ve Raporu İlgilenenlere Doğrudan İletmek Amacındadır.
► Enformasyon ve basın alanında Türkçe, Arnavutça ve İngilizce dillerinde faaliyet gösteren BesaTime bağımsızdır, hiçbir örgüt, parti ya da siyasi hareket ile bağlantısı yoktur, finansını yalnız kurucuları tarafından sağlar. Besa Strategy Düşünce Kuruluşu’nun devamıdır. Genelinde Dünya, Avrupa Birliği ve Balkanlar kapsamında faaliyet göstermektedir. Özelinde ise bölgedeki Arnavutları ile Türkiye’yi ilgilendiren konularda yoğunluk gösterir. BesaTime aynı zamanda Türkiye Arnavut Diaspora ve Lobisi’nin yayın yaptığı portaldır.
►Besa Time, merkezi İzmir, Türkiye'de bulunan bir Arnavut haber, analiz ve stratejik düşünce ağıdır. BesaTime 28 Kasım 2002'de faaliyete geçmiş olup dünya haberlerini objektif bir bakış açısıyla ele almaktadır. Portal'da yayımlanan her yazı, düşüncelerimizle uyumlu olmayabilir, bu nedenden dolayı portalda yayımlanan yazılar için sorumluluk sadece yazara aittir.
► Genel Yayın Yönetmeni: Dr. Sokol Brahaj

Tasarım: CAN ARNAVUT - İletişim: canarnavut@yandex.com